Bartın Üniversitesi
Kurumsal Akademik Arşivi
    • English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
  • POLİTİKA
  • REHBER
  • İLETİŞİM
View Item 
  •   Bartın University Dspace
  • Enstitüler
  • Lisanüstü Eğitim Enstitüsü
  • Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
  • Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans
  • View Item
  •   Bartın University Dspace
  • Enstitüler
  • Lisanüstü Eğitim Enstitüsü
  • Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
  • Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Derin ötektik çözücü ile ahşaptan lignin nanopartikül sentezi ve karakterizasyonu

Thumbnail
View/Open
MAHMUT ÖZAYDIN +.pdf (2.418Mb)
Date
2024
Author
Özaydın, Mahmut
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışma, Bartın ili çevresinde temin edilen Karaçam (Pinus nigra arn.) ve Titrek Kavak (Populus tremula L.) odunları kullanılarak kolin klorür (KK) ve laktik asit (LA) derin ötektik çözeltisiyle (DÖÇ) lignin üretimi ve karakterizasyonunu amaçlamaktadır. Temin edilen odunlar küçük parçacıklar haline getirdikten sonra laboratuvar tipi Wiley değirmeninde öğütülmüş ve çeşitli gözenek büyüklüğündeki eleklerden elenerek çalışmada kullanılacak olan 60 meshlik odun örnekleri elde edilmiştir. Kolin klorür (KK) ve laktik asit (LA) (1/10 mol oranında) (DÖÇ) çözeltisi ısıtıcılı bir karıştırıcıda hazırlandıktan sonra örneklere ilave edilmiş ve otoklavda 121°C sıcaklıkta 3 saat muamele sonrasında siyah çözelti elde edilmiştir. Siyah çözelti üzerine 250 ml etil alkol ilave edilerek süzme işlemine hazır hale getirildi. Whatman 42’lik filtre kâğıdı ile vakum filtrasyon işlemi sonrasında süzülmüş ve içerisine belli bir oranda saf suyla ilave edilerek derin ötektik çözeltisini (DÖÇ) çözdüğü ligninin çöktürülmesi sağlanmıştır. Çöken lignin tekrar vakum filtrasyon ile süzülerek lignin elde edilmiştir. Elde edilen lignin derin dondurucuda 48 saat bekletilerek dondurulmuş ve daha sonra freeze dryer kullanılarak kurutulmuş ve toz şeklinde lignin üretilmiştir. Elde edilen ligninin, verim hesaplamaları, taramalı ekelktronm mikroskobu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile boyut ve morfolojik analizler yapılmış, x-ışını kırınım analizi (XRD), fourier dönüşümü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve elementel analiz ve proximate analiz ile kimyasal analizi ve termogravimetrik analiz (TGA) ile termal kararlılığı araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre titrek kavak lignini için %68’lik verim ile üretildiği ve Karaçam lignininin %85’lik bir verim ile üretildiği hesaplanmıştır. SEM ve AFM analizine bakıldığında Karaçam ligninlerinin 30 ile 80 nm çap arasında olduğu ve Titrek Kavak ligninlerinin boyutlarının ise 40 nm ile 120 nm arasında olduğu belirlenmiş, buna karşın AFM ile yapılan boyut analizinde ise Karaçam lignini için 0 – 50 nm ve Titrek Kavak lignini ise 0 – 72 nm olarak tespit edilmiştir. Yapılan XRD analizine bakıldığında ligninlerin benzer tepe noktalarına sahip olduğu ve FTIR spektralarının dalga boylarında ve tepe noktalarının yoğunluklarında bazı farklılıklar saptanmıştır. Elementel analiz ve proximate analiz de ise sonuçların birbirlerine yakın olduğu görülmüştür. Termoravimetrik anliz ile termal kararlılığa bakıldığında ise titrek kavak odununun termal kararlılığının karaçam odunundan daha yüksek olduğu saptanmıştır.
 
This study aims to produce and characterize lignin using ChCl deep eutectic solvent from Black Pine and Trembling Aspen woods obtained from the Bartın region. The procured woods were first reduced to small particles, ground in a laboratory-type Wiley mill, and sieved through various mesh sizes to obtain 60 mesh wood chips used in the study. The ChCl solution was prepared in a heated stirrer and added to the wood chips. After 2 hours of treatment at 90°C, the obtained black solution was filtered through an appropriate filter paper using vacuum filtration. A certain amount of distilled water was added to this solution to precipitate the lignin dissolved by the DES. The precipitated lignin was filtered again using vacuum filtration to obtain lignin. The obtained lignin was frozen for a sufficient time in a deep freezer and then dried using a lyophilizer to produce powdered lignin. The obtained lignin was subjected to yield calculations, and size and morphological analyses were conducted using scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM). Chemical analyses were performed using X-ray diffraction analysis, Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, elemental analysis, and proximate analysis, while thermal stability was investigated using thermogravimetric analysis. According to the results, the yield of lignin production was calculated to be 85% for Trembling Aspen lignin and 68% for Black Pine lignin. SEM and AFM analyses showed that the diameters of Black Pine lignins ranged between 30 and 80 nm, while the diameters of Aspen lignins were between 40 and 120 nm. However, AFM size analysis determined the diameters as 0-50 nm for Black Pine lignin and 0-72 nm for Aspen lignin. XRD analysis indicated that the lignins had similar peak points, and some differences in the intensities of peak points and wave numbers were identified in FTIR spectra. Elemental analysis and proximate analysis showed that the results were close to each other. Thermogravimetric analysis revealed that the thermal stability of Aspen wood was higher than that of Black Pine wood.
 
URI
http://hdl.handle.net/11772/16557
Collections
  • Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans [7]

DSpace@Bartın is member of:


sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Browse

All of CommunitiesCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesDepartmentsPublishersLanguagesRightsJournals

My Account

LoginRegister

DSpace@Bartın is member of:

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres
Bartın Üniversitesi Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez/BARTIN, 74100
E-Posta
acikerisim@bartin.edu.tr
Creative Commons License

DSpace@Bartin by Bartin University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.