Bazı odun çürüklük mantarlarına karşı bakır-azol ve su itici maddelerin performansı - Sivrikaya, Hüseyin; Can, Ahmet; Sivrikaya, Hüseyin; Can, Ahmet (Bartın Üniversitesi, 2014)
Copper are among the most commonly used substances in impregnating industry due to its high toxicity against fungi at last 50 years. The performance of CCA (copper-chrome-arsenic) approved by all over the World because of its superior performance against wood-inhabiting fungi and insects, New and environmentally friendly materials have developed due to this substance banned. Among of developed impregnation materials, copper-azole is the most widely used, because it is highly effective against fungi and insects, although some fungal species shows tolerance.In the study, the performance of woody materials against some decay fungi were investigated against copper-azolecombined with different water-repellent preservative chemicals. In this context, the synergistic effect was investigated on fungal decay test 2.4% copper azole solution and this solution adding ingredients 5-10-15% paraffin, 0,5-1-2% percent silicone respectively. We are used Scots pine (Pinus sylvestris L.) wood species and full cell impregnation methods. In the study, Coniophora puteanaas brown rot agent and Trametes versicolorfungi as white rot agent were used. According to the results, the weight loss of wood samples impregnated with only copper azole were lower than compared to other variations. Weight loss of samples impregnated with copper azole was found below the 3% level. Weight loss of the sample was further reduced by incorporating paraffin and silicone in copper azole solution

Bakır, mantarlara karşı sahip olduğu yüksek zehirlilik etkisi nedeniyle son 50 yıldır emprenye endüstrisinde en fazla kullanılan maddeler arasında yer almaktadır. Mantar ve böceklere karşı performansı tüm dünya tarafından kabul edilen CCA (bakır-krom-arsenik) maddesinin yasaklanması, bu maddeye alternatif yeni ve çevre dostu maddelerin gelişmesine neden olmuştur. Geliştirilen maddeler arasında yaygın olarak kullanılan bakır-azol; mantar ve böceklere karşı son derece etkili olmasına rağmen bazı mantar türlerine tolerans göstermektedir. Yapılan çalışmada, bakır- azol emprenye maddesi su itici farklı kimyasallar ile kombine edilerek mantar çürüklük performansı araştırılmıştır. Bu kapsamda, %2,4’lük bakır azol çözeltisi ve bu çözeltiye sırasıyla %5-10-15 parafin ve %0,5-1-2 oranında silikon maddesi katılarak sinerjik etkinin mantar çürüklük testi üzerine etkisi araştırılmıştır. Sarıçam türü kullanılan çalışmada emprenye işlemi dolu hücre yöntemine göre yapılmıştır. Çalışmada esmer çürüklük mantarı olarak Coniophora puteana ve beyaz çürüklük mantarı olarak Trametes versicolor kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; yalnızca bakır azol ile emprenye edilen odun öneklerin ağırlık kaybı diğer varyasyonlara göre düşük bulunmuştur. Bakır azol örneklerinde meydana gelen ağırlık kaybı %3 değerinin altında bulunmuştur. Bakır azol çözeltisine parafin ve silikon maddelerinin katılmasıyla örneklerdeki ağırlık kaybı artış göstermiştir.
Performance of copper-azole and water repellents against some wood rot fungi
Türkiye II. Orman Entomoloji ve Patoloji Sempozyumu
Keywords: Coniophora puteana; Trametes versicolor; Bakır-azol; Wood rot fungi; Mantar