17. Uluslararası dünya dili Türkçe sempozyumu bildiri kitabı - (:unkn) unknown (Bartın Üniversitesi, 2025)
Dil, bir iletişim aracı olmanın ötesinde; kültürel kimliğin taşıyıcısı, düşünsel birikimin aktarıcısı ve toplumsal aidiyetin en temel göstergesidir. Bu bağlamda Türkçe, köklü tarihi, zengin ifade gücü ve geniş etki alanıyla yalnızca bir ana dil değil, aynı zamanda uluslararası alanda dünya bilim dili olan Türkçe öğrenilmesi gereken değerli bir dildir. Dilimizin uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlamak amacıyla Bartın Üniversitemizde 17. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, Türk dili araştırmaları, Türkçenin öğretiminin durumu, sorunları, yenilikçi çözüm önerileri, dijitalleşme ve yapay zekâ ile farklılaşan Türkçe öğretim süreçlerinin ele alındığı bir içerikle akademisyenlere buluşma ortamı sağlanmıştır. Alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla bir Türkçe şöleni haline gelen bu sempozyum, Türkçenin geleceğine dair yeni bir ufuk açmayı amaçlamıştır. Sempozyum, Türkçenin evrensel bir iletişim aracı olarak güçlenmesine katkıda bulunarak bilimsel çalışmaların paylaşılmasına imkân sağlarken, aynı zamanda ulusal ve uluslararası iş birlikteliklerine de zemin hazırlamıştır. Türkçenin geçmişten günümüze uzanan tarihî misyonu, yalnızca bir iletişim aracı olmanın çok ötesindedir. Köylülerimizden bilim insanlarımıza kadar pek çok aydın, Türkçenin dünya bilimi dili olduğu idealini yüreklerinde taşımış ve bu uğurda çaba göstermiştir. Bu ideali unutmamak ve geleceğe taşımak içindir. Tarihin başlangıcından Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte Türkçeye en fazla önemi veren birisi de şüphesiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Atatürk, Türkçenin eğitim ve öğretiminde uzman öğretmenler yetiştirmenin gerekliliğini çok erken fark etmiş ve bu doğrultuda 1926 yılında Konya Orta Muallim Mektebi bünyesinde ilk Türkçe Öğretmenliği Bölümünü kurdurmuştur. Bu adım, Türkçenin bilimsel yöntemlerle öğretilmesi adına atılmış en büyük adımlardan biridir. Cumhuriyet’in kurucu iradesinden sonra Türkçeye gönülden sahip çıkan bilim insanlarının emekleri ile Türkçenin bir bilim, kültür, düşü nce ve dünya dili olarak yaşatılması için gösterilen bu gayret çok kıymetlidir. Sempozyumumuza ev sahipliği yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet AKKAYA’ya bu üstün gayretleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Türkçeye ve Türkçenin öğretimine dair çok yönlü bakış açılarını yansıtan ve alın yazına nitelikli katkılar sunan bu kitapta yer alan bildirilerin Türkçenin gelecek nesillere ışık tutmasını diler ve emeği geçen hem ekranın önünde hem de erkanın arkasında yer alan onlarca Türkçe aşığı evlatlarımıza teşekkürlerimizi sunar; sempozyumun verimli ve kalıcı sonuçlara vesile olmasını temenni ederiz. İnşallah önümüzdeki yıl 2026’da başka bir ilde 18. Dünya Dili Türkçe Sempozyumunda buluşmak dileğiyle…
Keywords: Türk dili; Dilbilim; Kongreler; Turkish language; Congresses; Linguistics