Yoğun bakım ünitesinde hasta kabul ve taburculuk kriterleri - Çelik, Sevim; Çelik, Sevim (My University, 2007)
Yoğun bakım yatakları hastanelerin yatak kapasitesinin sadece %2-8’ini oluşturmasına karşın, gerekmediği halde, sadece ilave tetkik ve tedaviler sırasında gözlem yapılacak hastaların (%20-77) yoğun bakım ünitelerine kabul edilmesi söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde milli gelirin sadece %5’i sağlık giderlerine harcanmaktadır. Bundan dolayı yoğun bakım ünitelerinde kabul ve taburculuk kriterleri iyi belirlenmiş olmalıdır. Yoğun Bakım Derneği yoğun bakım hastalarında etkili bakımı sağlamak için kabul ve taburculuk rehberi yayınlamıştır. Yoğun bakım üniteleri bu rehberi kullanarak kendi politikalarını oluşturabilmektedir.
The criteria of patient admission and discharge in the intensive care unit
Keywords: Yoğun bakım ünitesi; Hasta kabulü; Hemşire; Hasta; Intensive care unit; Patient acceptance; Nurse; Patient