Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında Olgu Analizi - Yel, Fadime; Uysal, Hilal; Uysal, Hilal (My University, 2019)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), genellikle zararlı partikülveya gazlara ciddi maruziyetin neden olduğu hava yolu ve/veya alveoler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir birhastalıktır. KOAH’da hemşirelik bakımının amaçları; hastalık belirtilerini ve akut alevlenmeler nedeniyle yineleyen hastane yatışlarını azaltmaktır, KOAH ile ilgili komplikasyonları önlemektir ve aynı zamanda hastaları ve ailelerini eğitmektir. Düzenli olarak ilaç kullanan ve hekim kontrollerine giden 58 yaşındaki erkek hasta M.K.’nın, hastaneye yatışından beş gün önce solunum güçlüğü, öksürük, balgam, morarma yakınmaları artmış ve göğüs ağrısı olmuştur. Bu belirtileri geçirmek için hasta kullandığı ilaçlarının dozunu arttırmıştır fakat yakınmaları devam ettiği için hastaneye başvurmuştur. Bu çalışmada, Gordon’un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Hemşirelik Bakım Modeli M.K’ya uygulanmıştır. “Etkisiz solunum örüntüsü, sağlığı sürdürmede etkisizlik, konstipasyon, infeksiyon riski, düşme riski, aktivite intoleransı, beden gereksiniminden az beslenme, etkisiz bireysel baş etme, oral mukoz membranda bozulma, yutmada bozulma, uyku düzeninde bozulma, cinsel işlevde bozulma” hemşirelik tanılarını içeren hemşirelik girişimleri uygulanmıştır ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hemşirelik