Kaan Arslanoğlu'nun romanlarında sosyal temalar - Bulut, Mahfuz (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Toplum ve insan ilişkisi diğer disiplinlerde olduğu gibi edebiyat alanında da karşımıza çıkmaktadır. Bu iki yapının varlığı birbirine bağlıdır. Edebiyat da konusunu insandan ve insanın bir parçası olduğu toplumdan alır. Yazarlar da eserlerinde edebiyat ve toplum ilişkisini sıkça işlemiştir. Hiç şüphesiz edebiyatın toplumsal boyutunun diğer edebi türlere nazaran roman türünde daha kapsamlı olarak ele alındığı görülmektedir. Bu yüzden sosyal temaların saptanmasında roman incelemelerine öncelik tanınmaktadır. Türk edebiyatında da birçok roman yazarı sosyal konulara eserlerinde yer vermiştir. Bu isimlerden biri de son dönem yazarlarından olan Kaan Arslanoğlu'dur. Arslanoğlu, gerek savunduğu dünya görüşü gerekse de bir parçası olduğu topluma yabancı kalmamıştır. İnsanın yaşadığı sorunları toplumsallık boyutuyla eserlerinde sıklıkla dile getirir. Arslanoğlu'nun romanlarında özellikle devlet-toplum, toplum-birey, siyasi hadiseler ve ekonomik meseleler başta olmak üzere birçok toplumsal konunun yer aldığı görülmektedir. Kaan Arslanoğlu da tıpkı diğer yazarlar gibi yaşadığı toplumdan esinlenerek eserler kaleme almıştır. Arslanoğlu'nun sanatçı kimliğinin oluşmasında yaşadığı toplumun sosyal, ekonomik ve tarihsel şartları önemli rol oynamıştır. Gerek siyasi kimliği gerekse yaşadığı toplumun sorunlarını romanlarına aktarması, kendine özgü üslubu Kaan Arslanoğlu'nu tanınır kılan önemli detaylardır. Kaan Arslanoğlu'nun romanları geçtiği dönemin toplumsal yapısını, insanlar arasındaki ilişkileri aktarması dolayısıyla önem arz etmektedir. Bu bağlamda Kaan Arslanoğlu'nun romanlarında işlediği sosyal temalara bütüncül bir şekilde yaklaşmak için bütün romanların incelenmesi daha sağlıklı bir sonuç doğuracaktır. Çalışmaya konu olan romanlar; giriş ve sonuç bölümlerinin dışında iki ana başlık altında incelenmeye çalışılacaktır. Birinci bölümde edebiyatın toplum ile olan ilişkisi ve bu ilişkinin roman türüne olan yansımaları değerlendirilecektir. Çalışmanın ikinci bölümü Kaan Arslanoğlu'nun yaşam öyküsü, eserleri ve sanat anlayışından oluşmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Kaan Arslanoğlu'nun; Yoldaki İşaretler (2005), Çağrısız Hayalim (1992), Devrimciler (1988), İntihar (1999), Karşıdevrimciler (2008), Kayıp Devrimin Öncesinde (2013), Kimlik (1989), Kişilikler (1997), Kuş Bakışı (2006), Memleketimden Karakter Manzaraları (2006), Öteki Kayıp (1998), Reenkarnasyon Kulübü, (2011), Sessizlik Kuleleri 2084 (2007) isimli eserlerinde işlediği sosyal temalar saptanmaya çalışılacaktır. Çalışmanın sonuç kısmında ise elde edilen çıkarımlara yer verilecektir.

The relationship between society and people appears in the field of literature as in other disciplines. The existence of these two concepts is interdependent. Literature also takes its subject from human being and society of which s/he is a part. The authors also quite often deal with the relationship between literature and society in their manuscripts. Undoubtedly, it is seen that the social dimension of literature is focused more comprehensively in the genre of novel compared to other literary genres. Therefore, novel studies are given priority in determining social themes. Many novelists in Turkish literature have included social issues in their manuscripts. One of these examples is Kaan Arslanoğlu, a recent writer. Arslanoğlu has been no stranger to both the worldview he has defended and the society he was a part of. In his books, he frequently expresses the problems people experience along with the social dimension. Especially in Arslanoğlu's novels, it is obvious that many social issues including state-society, society-individual, political events and economic issues take place. Just like other writers, Kaan Arslanoğlu wrote novels, getting the inspiration from the society he lived in. Social, economic and historical conditions of the society in which Arslanoğlu lived played an important role in the formation of his artistic identity. Both his political identity and the problems of the society he lives in are important details that make him known for his unique style. Kaan Arslanoğlu's novels are important because they convey the social structure of the period and the relations between people. In this context, the examination of all novels in order to approach the social themes that he deals with in his novels in a holistic way will yield a healthier result. In this dissertation, novels, chosen as a part of our study will be examined under three main headings apart from the introduction and conclusion sections. In the first part, the relationship between literature and society and the reflections of this relationship on the novel will be evaluated. The second part of our study consists of Kaan Arslanoğlu's life story, works and understanding of art. In the third part of our study, the social themes interwoven in Kaan Arslanoğlu's novels will be identified. The novels in the scope of this study are Yoldaki İşaretler (2005), Çağrısız Hayalim (1992), Devrimciler (1988), İntihar (1999), Karşıdevrimciler (2008), Kayıp Devrimin Öncesinde (2013), Kimlik (1989), Kişilikler (1997), Kuş Bakışı (2006), Memleketimden Karakter Manzaraları (2006), Öteki Kayıp (1998), Reenkarnasyon Kulübü, (2011), Sessizlik Kuleleri 2084 (2007). In the final part of this dissertation, the inferences obtained will be clarified.
Social themes in Kaan Arslanoğlu's novels
Keywords: Kaan Arslanoğlu; Roman; Edebiyat sosyolojisi; Toplum; Sosyal meseleler; Novel; Sociology of literature; Society; Social themes