"Nohut Oğlan Masalı"nın Anadolu ve Kıbrıs Varyantlarının Karşılaştırılması - Erduran, Filiz (Bayburt University, 2025)
Geçmişten günümüze çeşitli aşamalardan geçerek meydana gelen masallar, içinde bulundukları toplumun sosyal yapısını, davranışlarını, gücünü, korkularını bünyelerinde barındıran ve olağanüstü özellikler gösteren en eski edebî türlerin başında gelmektedir. Önceleri yakın kültürel etkinliklerle yayılma alanı bulan masal türü, daha sonra asıl kaynaklarından tercüme edilerek tüm dünyaya yayılmıştır. Masal türünün yayılma göstererek gelişmesi aynı kültürden beslenen toplumların kültürünü de etkileyerek ortak özelliklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kıbrıs Türk kültürü hem kendine özgü özellikleri bünyesinde barındıran hem de başta Türkiye olmak üzere Türk dünyası kültürleriyle ilgisi yönünden araştırılmaya değer oldukça zengin bir birikime sahiptir. Anadolu Türkleri ve Kıbrıs Türkleri birbirine yakın iki akraba toplumdur. Bu sebeple her iki kültürün masal geleneği birbirine benzemektedir. Bizim çalışmamızın ana konusunu Anadolu ve Kıbrıs Türk masallarında yer alan “Nohut Oğlan Masalı”nın karşılaştırmalı olarak incelenmesi oluşturmaktadır. Anadolu sahası ve Kıbrıs Türk kültürünün toplumsal bilinçaltını içinde muhafaza eden masalların tarih boyunca sağladığı birikimin nasıl yansıdığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Anadolu masalı; Kıbrıs masalı; varyant; motif; kültür.