Alev geciktirici borlu selülozik çadır - Yaraş, Ali; Yaraş, Ali (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Bu tez kapsamında selülozik çadır kumaşlarına alev geciktirici özellik kazandırmak amacıyla fiziksel ve kimyasal modifikasyon yöntemleri uygulanmıştır. Fiziksel modifikasyon yöntemiyle, çadır kumaşının nano boyuttaki hegzagonal bor nitrür (h-BN) tabakaları ile kaplanması neticesinde alev geciktirici etki sağlanamamıştır. Bor nitrür tabakaları sayesinde süper hidrofobik selüloz yüzey elde edilmiş ve su temas açısı 120,2o olarak ölçülmüştür. Borik asit ve boraks emdirme yöntemi ile ayrı ayrı ve birlikte selülozik çadır kumaşına uygulandığında, kütlece %5 borik asit ve %5 boraks konsantrasyonunda en yüksek LOI değerine (45,0) ulaşılmış fakat yıkamaya karşı dayanım sağlanamamıştır. Yıkama dayanımını geliştirmek için boya banyosuna farklı konsantrasyonlarda borik asit, boraks ve çinko borat ilave edilmiş, bor bileşiklerinin selüloz ile tepkimeleri başarısız olduğundan alev geciktirme sağlanamamıştır. Selülozik çadır kumaşına yıkamaya dayanıklı ve alev geciktirici özellik kazandırmak amacıyla sodyum silikat ile sırasıyla kütlece %5 borik asit ve %5 çinko borat emdirme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Yıkama öncesi kumaşların LOI değerleri sırasıyla 34,5 ve 34,3; 5 yıkama sonrasında ise 31,3 ve 31,5 olarak tespit edilmiştir. Karakterizasyon işlemleri termal gravimetrik analiz (TGA), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi (FTIR) kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Alev geciktirici; Selüloz; Bor; Sodyum silikat