Ders İmecesi Uygulamalarının Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Görüşlerine ve Uygulamalarına Etkileri - Kara, Yılmaz; Şen, Özge; Kara, Yılmaz (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı ders imecesi uygulamalarının fen bilimleri öğretmen adaylarının görüşlerine ve ders sunum pratiklerine etkisini araştırmaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için durum çalışması deseni benimsenmiştir. Çalışma grubunu Karadeniz bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesinde öğrenim gören üçüncü sınıf öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Çalışmaya toplam 46 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışma verileri ders imecesi uygulamaları üzerine görüşler formu ve ders imecesi uygulama değerlendirme ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışma grubunu oluşturan öğretmen adayları tarafından ders imecesi üzerine görüşler formu üzerinde yer alan sorulara verilen cevaplar doküman analizi yoluyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Ders imecesi uygulama değerlendirme ölçeği aracılığı ile ulaşılan veriler betimleyici ve içkin istatistik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen analiz sonuçları tablolar halinde yorumlanarak bulgular kısmında sunulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda ders imecesi uygulamaları içerisinde yer alan fen bilgisi öğretmen adaylarının ders imecesine karşı olumlu görüşler geliştirdiği belirlenmiştir. Ders imecesini mesleki gelişimi sağlama, fikir alışverişi, eleştiri ile gelişme gibi olumlu ifadelerle tanımladıkları ve öğretmen eğitiminde ders imecesinin olumlu katkılar sunacağının düşünüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ders imecesi uygulamalarının öğretmen adaylarının fen öğretimi pratiklerini geliştirdikleri sonucuna varılmıştır. Daha çok matematik öğretmen adayları ile yapılan ders imecesi uygulamalarının fen öğretmeni adaylarıyla da yapılıyor olması diğer öğretmen yetiştirme alanlarına da rahatlıkla uygulanma potansiyelinde olduğunu göstermektedir.
Keywords: Biyoloji; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Fen Eğitimi