Yönetim Bilişim Sistemleri Disiplini Uluslararası Alan İndekslerinin İncelenmesi: Bibliyometrik Bir Analiz - Akgün, Fatma; Gencer, Cevriye; Özköse, Hakan (M. Hanefi CALP, 2025)
Yönetim bilişim sistemleri (YBS), son yıllarda özellikle dijitalleşmenin beraberinde getirdiği yenilikleri bünyesinde toplaması ve çalışma alanlarındaki çeşitlilik sebebiyle çok sayıda araştırmacı tarafından tercih edilerek popülaritesi artmış ve bazı dinamikleri yeni oluşmaya başlamış olan bir disiplindir. Çalışmanın hem literatüre katkı sağlaması hem de YBS disiplinine katkılar sunması beklenmektedir. Hazırlanan çalışma da YBS disiplini için ÜAK tarafından belirlenen ve hem doçentlik kriterlerinde hem de akademik teşvik de önemli bir kriter olan uluslararası alan indeksleri üzerinde kapsamlı bir araştırma yapılarak mevcut indeksler olan esci ve scopus bu indekslerin YBS alanındaki uygunluğu değerlendirilmiş ve benzer nitelikteki alternatif indekslerin belirlenmesi hedeflenmiştir. İndeksler arasındaki benzerlikleri incelemek için uzman görüşü ve bibliyometrik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Scopus ve esci indekslerinde yer alan kategoriler uzman görüşü alınarak YBS’ye uygunlukları tespit edilmiş ve tespit edilen kategorilerdeki dergilerin tarandığı diğer indeksleri belirlenmiştir. Toplamda 73 adet indeks elde edilmiştir. İndeksler arasındaki ilişkiler VosViewer yazılımında görsel haritalama tekniği ile analiz edilmiştir. Farklı çözünürlük değerleriyle yapılan senaryolardan elde edilen sonuçlara göre esci ve scopus’un engineering index ve ietinspec gibi diğer uluslararası indekslerle güçlü ilişki içerisinde olduğunu görülmüştür. Sonuç olarak, mevcut indekslerin genişletilmesi gerektiği vurgulanmış ve YBS alanında çalışan akademisyenler için alternatif indeksler önerilmiştir. Bu durumun, akademik üretkenliği artırarak YBS disiplininin gelişimine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Management information systems (MIS) is a discipline that has increased in popularity in recent years by being preferred by a large number of researchers due to the innovations brought by digitalization and the diversity in its fields of study, and some of its dynamics have just started to emerge. The study is expected to contribute both to the literature and to the MIS discipline. In the study, a comprehensive research was conducted on the international field indexes determined by ÜAK for the MIS discipline, which is an important criterion in both associate professorship criteria and academic incentives, and the suitability of the existing indexes, esci and scopus, in the field of MIS was evaluated and it was aimed to determine alternative indexes with similar qualities. Expert opinion and bibliometric analysis methods were used to examine the similarities between the indexes. The categories in the scopus and esci indexes were determined by taking expert opinion and their suitability for MIS was determined and other indexes where the journals in the determined categories were scanned were determined. In total, 73 indexes were obtained. The relationships between the indexes were analyzed with visual mapping technique in VosViewer software. According to the results obtained from scenarios with different resolution values, esci and scopus have strong relationships with other international indexes such as engineering index and ietinspec. As a result, it was emphasized that the existing indexes should be expanded and alternative indexes were suggested for academics working in the field of MIS. It is predicted that this situation will contribute to the development of the MIS discipline by increasing academic productivity.
An Investigation of International Field Indexes in the Discipline of Management Information Systems: A Bibliometric Analysis
Keywords: Management Information Systems; Yönetim Bilişim Sistemleri; Data Management and Data Science (Other); Veri Yönetimi ve Veri Bilimi (Diğer)