Proaktif kişiliğin stratejik düşünce becerisine etkisi - Çetin, Sabahattin; Köse, Mehmet Said; Çetin, Sabahattin (Bartın Üniversitesi, 2017)
Stratejik düşünce günümüz yönetim anlayışında yalnızca yöneticilerin değil tüm çalışanların sahip olması gereken becerilerden biridir. Stratejik düşünce becerisini etkileyen faktörlerden biri de bireyin tutarlı davranışlarını ifade eden kişiliktir. Bu çalışmada stratejik düşünceyi oluşturan alt boyutların belirlenmesi ve proaktif kişiliğin stratejik düşünce becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın evrenini Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, 267 öğrenci üzerinde uygulanan anket sonuçlarına göre proaktif kişilik, sistem düşüncesi, yeniden çerçeveleme ve deneyimleri yansıtma değişkenleri ile katılımcıların demografik özellikleri arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Sadece yeniden çerçeveleme ve deneyimleri yansıtma değişkenleri ile katılımcıların öğrenim gördükleri bölüm arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlara göre proaktif kişilik; sistem düşüncesi, yeniden çerçeveleme ve yansıtma boyutlarını pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir.

In today's management approach, strategic thinking is one of the skills that not only managers, but all employees are expected to possess. One of the factors that influences strategic thinking skill is personality that expresses the consistent behavior of the individual. The purpose of this study is to determine the sub-dimensions constituting strategic thinking and the effect of proactive personality on strategic thinking skill.The population of this study consists of final grade students studying at Bartın University Faculty of Economics and Administrative Sciences. In the line with this purpose, the results of the survey conducted on 267 students demonstrate that there is not significant difference between the demographic characteristics of the participants and the variables of proactive personality, system thinking, reflection of experiences and reframing. There are significant differences between the academic department of participants and the variables of reflection of experiences and reframing. According to results, proactive personality positively and significantly affects system thinking, reframing and reflection dimensions.
Keywords: Stratejik düşünce; Proaktif kişilik; İşletme; Strategic thinking; Proactive personality; Businesses