Simülasyon Destekli Emzirme Uygulamaları: Literatür Derlemesi - Ekrem, Ebru Cirban; Karatağ, Beyza; Erciyas, Şeyma Kilci (Amasya University, 2026)
Emzirme, anne ve bebek sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından kritik öneme sahip olmakla birlikte, çok sayıda bireysel, sosyokültürel ve çevresel faktörden etkilenen karmaşık bir süreçtir. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesinde annenin bilgi düzeyi, özgüveni ve profesyonel destek alması önemli belirleyiciler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda emzirme eğitimleri, emzirme başarısını artırmada temel müdahalelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Ancak geleneksel eğitim yaklaşımlarının çoğunlukla pasif öğrenmeye dayanması, psikomotor bir beceri olan emzirmenin etkin biçimde kazandırılmasını sınırlayabilmektedir. Son yıllarda sağlık eğitiminde yaygınlaşan simülasyon temelli eğitim yöntemleri, gerçek yaşam deneyimlerini güvenli bir ortamda sunarak bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerin birlikte geliştirilmesine olanak tanımaktadır. Bu derlemenin amacı, emzirme eğitiminde kullanılan simülasyon temelli uygulamaları incelemek, bu uygulamaların emzirme becerileri ve öz-yeterlilik üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve mevcut literatür doğrultusunda sağlık profesyonellerine yönelik öneriler sunmaktır. İncelenen çalışmalar, simülasyon temelli emzirme eğitimlerinin annelerin emzirme becerilerini geliştirdiğini, özgüvenlerini artırdığını ve bilgiyi uygulamaya dönüştürmede etkili olduğunu göstermektedir.
Keywords: Emzirme; Eğitim; Bebek; Anne; Simülasyon