Elit düzey boksörlerin müsabaka öncesi kaygı durumları ile sportmenlik yönelim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Günesen, İrem (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada amaç, elit düzeydeki boks sporcularının müsabaka öncesi kaygı durumları ile sportmenlik yönelim düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek, demografik değişkenlerine göre bu düzeylerin farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemi; 2020-2021 sezonunda Türkiye Boks Milli takımında yer almış yaşları 18-37 arası değişen 100 kadın/erkek sporcu oluşturmaktadır. Boksörlerin sportmenlik düzeylerini ölçmek amacıyla Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimleri Ölçeği (ÇBSYÖ) kullanılmıştır. Kaygı durumlarını ölçmek için ise Durumluk Kaygı Ölçeği (DKÖ) kullanılmıştır. Frekans, yüzde, Pearson Korelasyon, t-Testi ve ANOVA testleri uygulanmış ve anlamlı farklılığın yönünü belirlemek için TUKEY testi yapılmıştır. Çalışma bulgularında; t testi sonucuna göre "cinsiyet" değişkeninde ve ANOVA sonucuna göre ise "spor yaşı" değişkenine göre DKÖ puanlarında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). ÇBSYÖ ait ANOVA test sonuçlarında, "spor yaşı" değişkeni, "millilik derecesi" değişkeni, "eğitim düzeyi" değişkeni, "erkek sıklet" değişkeni, "kadın sıklet" değişkeninde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. DKÖ ve ÇBSYÖ arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapılan korelasyon testine göre kaygı düzeyi ile sportmenlik yönelim düzeyi arasında düşük negatif yönde ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; sporcuların demografik özelliklerine göre fairplay tutumlarının değiştiği, müsabaka öncesi kaygı düzeyi arttıkça, sportmenlik yönelim düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir.

The aim of this study was to search the connection between the elit ranked boxers' pre-competition anxiety state and their sportsmanship intention levels and whether it changes due to the demografic changes. The sample of the research; It consists of 100 athletes who took part in the Turkish Boxing National Team in the 2020-2021 season. In order to measure the sportsmanship level of the boxers, the Multidimensional Sportsmanship Orientations Scale (MSOS) was used. The State and Trait Anxiety Inventory (STAI) was used to measure anxiety states. İn the analysis of the data, frequency, percentage, Pearson Correlation, t-Test and ANOVA tests were applied and TUKEY test was used to determine the direction of significant difference. In the study findings; According to the t-test results, a significant difference was found in the "gender" variable and according to the ANOVA result, a meaningful difference was found in STAI data point according to the "sports age" variable (p<0.05). In the ANOVA test results, a significant difference was found "sports age", "degree of nationality", "education level" , "male weight" and "female weight" variables. According to the correlation test performed to evaluate the relationship between STAI and MSOS, a low negative correlation was found between anxiety level and sportsmanship orientation level. As a result; It has been determined that fairplay attitudes change according to the demographic characteristics of the athletes, and as the anxiety level before the competition increases, the level of sportsmanship orientation decreases.
Examination of the relationship between elite level boxers ' PRE-competition anxiety situations and sportsmanship orientation levels
Keywords: Elit boksör; Müsabaka; Durumluk kaygı; Sportmenlik yönelimi; Fair play tutum; State anxiety; Elite boxer; Fair play attitude; Competition; Sportsmanship orientation