Triticeae’da abiyotik stresle ilişkili miRNA’lar - Bakir, Ozlem; Boğa, Özlem Bakır (My University, 2020)
Bitkiler çeşitli çevresel streslerin üstesinden gelebilmek için birçok farklı mekanizmalar geliştirmişlerdir. Besin stresi, kuraklık,soğuk, tuzluluk, ağır metal, oksidatif stres gibi abiyotik streslerin, bitkilerde transkripsiyonel ve posttranskripsiyonel düzeylerdeyüzlerce genin ekspresyonunu düzenlediği ortaya çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla miRNA’ların da bu mekanizmalardarol aldıkları ortaya çıkmaktadır. Bitki mikroRNA'ları (miRNA'lar), abiyotik ve biyotik streslere cevap olarak, genom bütünlüğününkorunması gibi temel süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Abiyotik ve biyotik stresler sırasında miRNA'lar tarafından düzenlenenkarmaşık moleküler mekanizmanın anlaşılması, bitki verimliliğini artırmak için yeni yaklaşımlar sunabilir. Bu derlemede farklıabiyotik stres etkisi altındaki miRNA'ların, stres toleransında nasıl rol oynadıkları ve hedef genler üzerindeki etkileri açıklanmıştır.Ayrıca strese verilen yanıt mekanizmaları üzerinde çeşitli azaltıcı veya arttırıcı yönde düzenlenmiş bitki miRNA'larınaodaklanılmıştır. Bu bilgiler ışığında, farklı çevresel streslere maruz kalan bitkilerin miRNA profili, ileriki çalışmalardaaraştırmacıların yeni miRNA hedeflerinin tanımlamasında ve karakterize edilmesinde yardımcı olacaktır.
Keywords: Biyoloji; Genetik ve Kalıtım; Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri