Beden Eğitimi Ders Memnuniyeti ile Motivasyon Arasındaki İlişkide Akran İlişkilerinin Aracılık Rolü - Yücekaya, Mehmet Akif; Sağın, Ahmet Enes (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2026)
Amaç: Bu çalışmada, beden eğitimi ve spor dersi memnuniyeti ile öğrencilerin derse yönelik motivasyonları arasındaki ilişkide akran ilişkilerinin uyum ve çatışma boyutlarının aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma nicel araştırma deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2025–2026 eğitim öğretim yılında ortaokullarda öğrenim gören 628 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Beden Eğitimi ve Spor Dersi Memnuniyet Ölçeği, Beden Eğitimi Dersi Akran İlişkileri Ölçeği ve Beden Eğitimi Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ve paralel çoklu aracılık modeli uygulanmış, dolaylı etkiler bootstrapping yöntemi ile test edilmiştir. Bulgular: Bulgular, beden eğitimi dersi memnuniyetinin motivasyonu pozitif yönde ve anlamlı biçimde yordadığını göstermiştir. Ders memnuniyetinin akran uyumunu artırdığı, akran çatışmasını ise azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca akran uyumunun motivasyonu artırıcı, akran çatışmasının ise azaltıcı yönde etkili olduğu saptanmıştır. Aracılık analizleri sonucunda, akran ilişkilerinin uyum ve çatışma boyutlarının memnuniyet ile motivasyon arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgular, beden eğitimi derslerinde öğrencilerin motivasyonlarının yalnızca bireysel değerlendirmelerle değil, sosyal etkileşim süreçleriyle de şekillendiğini göstermektedir. Destekleyici akran ilişkileri motivasyonu güçlendirirken, çatışma içeren ilişkiler motivasyonu zayıflatabilmektedir. Bu nedenle beden eğitimi derslerinde olumlu sınıf iklimi ve sağlıklı akran etkileşimlerinin desteklenmesi önem taşımaktadır.
Keywords: Beden eğitimi; Ders memnuniyeti; Öğrenci motivasyonu; Akran ilişkileri