İnsan kaynakları yönetiminde işe alıştırma eğitimi programlarının önemi - Karakaş, Ayhan; Karakaş, Ayhan (Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2014)
Çalışanların işe alım aşaması, etkili ve istikrarlı bir işgücünü oluşturma sürecinin sadece başlangıç safhasıdır. Çalışan seçim sürecinin tamamlanmasından sonra en uygun aday seçilmiş olabilir. Ancak işe kabul ettiğimiz kişinin iş tanımını ve görevini tamamen bildiğini, işini yüksek performansla yürüteceğini düşünürsek yanılgıya düşmüş oluruz. Bu bakımdan yeni çalışana işletmeyi, iş arkadaşlarını, işini belli bir plan, program dahilinde tanıtmak, ona yapacağı işi öğretmek veya onun işte uyumunu sağlamak, yapılması gereken en önemli görevlerdendir. Yeni çalışanı işe alıştırma, önemli bir eğitim faaliyetidir. Bu çalışmada işe alıştırma eğitimlerinin çalışanlara ve işletmelere faydasından bahsedilmiş ve süreç ve uygulama hakkında bilgi verilmiştir

Employee recruitment phase of the process of creating an effective and stable workforce is just the beginning stages. Employees,after the completion of the selection process,may bethe most suitable candidate selected. However, we have agreed to hire the person's job description and duties fully knows his job into a high-performance, considering that we have fallen into error. In this regard, the new company employees, colleagues, the work of a specific plan within the program to promote, teach him or her the amount of work to ensure compliance work, one of the most important tasks to bedone. New employee orientationis an important educational activitiy. In this study, the recruitment exercise training benefits to employees and businesses mentioned and were informed about the processes and practices.
Keywords: İnsan kaynakları; Personel yönetimi; İşe alıştırma eğitimleri; Employee orientation training; Human resources; Staff management