İngilizce Öğretmen Adaylarinin Kültürlerarası İletişim Öz-Yeterliklerinin İncelenmesi - Köroğlu, Zeynep Çetin; Kimsesiz, Fatma; Elban, Mehmet (Bartin University, 2026)
Amaç: Psikolojik, karakteristik ve sosyo-kültürel faktörler kültürlerarası iletişimde öz yeterlilik algısının şekillenmesinde etkilidir. Bu nedenle açıklayıcı bir model kullanılan bu çalışma 194 (CFA ve ana çalışma örneği) ve 133 (EFA örneği) İngilizce öğretmen adaylarının kültürlerarası iletişimdeki öz yeterliliklerini araştırmaktadır. Yöntem: Çalışmada, katılımcıların kültürlerarası iletişimdeki özelliklerini araştırmak için İletişimde Öz Yeterlilik Ölçeği'nin (SEFFICAC) uyarlanan versiyonu ile nicel veriler toplanmıştır. Nitel veriler, yazılı yapılandırılmış sorulardan oluşan bir görüşme formu ile toplanmıştır. İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin kültürlerarası iletişimde kendilerini ne derece yetkin buldukları derinlemesine analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilen nitel veriler, çalışmaya katılan İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin kültürlerarası karşılaşmaları nadiren deneyimledikleri, kültürlerarası iletişim durumlarında kendilerini yetkin bulduklarını ve kültürlerarası iletişime açık ve istekli olduklarını göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, hizmet öncesi İngilizce öğretmeni adaylarının kültürlerarası iletişim bağlamında öz-yeterlik algılarını nasıl değerlendirdiklerine dair değerli bilgiler sunmaktadır. Mevcut çalışmanın bulguları ışığında önerilerde bulunulmuştur .
Keywords: İngilizce öğretimi; Kültürlerarası iletişim; Öz-yeterlilik; İngilizce öğretmen adayı öğrenciler