Eskipazar (Karabük) Peyzajının Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi - Nayim, Yeliz Sarı; Yaman, Seda Özlem; Nayim, Yeliz Sarı (My University, 2019)
Araştırmada, Karabük İli Eskipazar peyzajının turizm açısından analizi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda yöntemin birinci aşamasında araştırma konusu ile alana yönelik doğal ve kültürel peyzaj değerleri belirlenmiştir. Bu aşamada alan gözlemleri, bireysel görüşmeler ve literatür taramalarından yararlanılmıştır. İkinci aşamada GZFT analizi devreye girmiştir. Eskipazar’ın peyzaj değerlerinin turistik açıdan güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri, arazi çalışmaları (yerel halkla yapılan birebir görüşmeler), yerel yöneticilerle yapılan mülakatlar ve literatür taramalarından yararlanılarak hazırlanan GZFT analizi ile tespit edilmiştir. GZFT faktörleri, anket çalışmasının bir parçası olarak yerel halka, ziyaretçilere ve uzmanlara yöneltilmiştir. Yerel halk ve ziyaretçilerden elde edilen yanıtlar, frekans analizi aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma konusu ile ilgili 5 adet anahtar kişiden oluşan uzmanların (yerel yönetici) görüşü ise A’wot tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri toplama ve analizi ile alandaki turizm ve korumaya yönelik düşünceler elde edilmiş, olumsuz çevre faktörleri, turistik ve rekreasyonel altyapı hakkında da fikir sahibi olunmuştur. Analiz sonuçları, son aşamada birlikte değerlendirilmiş, sürdürülebilir ekoturizm stratejilerinin desteğiyle çözüm önerileri sunulmuştur. Bu öneri stratejiler, Eskipazar’ın doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin koruyarak kullanımına fırsat sunacaktır.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Çevre Çalışmaları; Coğrafya; Çevre Mühendisliği