Azerbaycan postmodern romanında felsefi bir arayış: “Sahra Savaşı” romanı ve ana çizgileri - Kamalıeva, Alsou; Kamalieva, Alsou (Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2019)
Postmodern roman, Batı edebiyatlarına nazaran Türk Dünyası edebiyatlarında daha geç görülmeye başlar. Türk Dünyasında ilk örneklerini Türkiye sahasında gördü- ğümüz postmodern anlayışla yazılmaya başlanan romanların yakın dönemde Azerbaycan Edebiyatında da örnekleri verilmeye başlanır. Kemal Abdulla’nın 2004 yı- lında yayımlanan “Yarımçık Elyazma” adlı eseri Azerbaycan postmodern romanı için başlangıç kabul edilirse de sonraki tarihlerde Hamid Herisçi, İlgar Fehmi, Ali Ekber, Perviz Cebrayıl, Akşin Yenisey ve Nermin Kamal’ın benzer çizgide kaleme aldıkları romanlar ile bu sahadaki gelişme sürdürülür. Azerbaycan romanının önemli isimlerinden Vagif Sultanlı’nın Azerbaycan Türkçesi ile 2017 yılında yayımlanan “Sahra Savaşı” romanı ise yeni oluşmaya başlayan Azerbaycan postmodern romanında felsefi-metaforik yoğunluğuyla farklı ve yeni bir çizgiyi temsil etmeye aday bir eser olarak yerini almıştır. “Sahra Savaşı” romanı Azerbaycan Türk- çesi ile yayımlanmış olup henüz diğer Türk lehçelerinden hiç birine aktarması yapılmamıştır. Bu çalışmada, ele alınan eserin felsefi-postmodern roman türünün genel hususiyetleri bağlamında değerlendirilmesi yapılarak Azerbaycan postmodern roman geleneği dâhilinde özgün yönleri ortaya konulmuştur.

Postmodern novel is seen later in Turkish Literature than Western Literature. Turkish world in the field of the first examples of Turkey and Azerbaijan in the near term we see the start of the postmodern approach writing novels in literature starts to give examples. Although Kemal Abdulla's book Yarımçıq ?lyazma ma published in 2004 is accepted as the beginning for the Azerbaijani postmodern novel, Hamid Herisçi, İlgar Fehmi, Ali Ekber, Perviz Cebrayıl, Aksin Yenisey and Nermin Kamal wrote similar novels. Postmodern novel in this field continues to develop. One of the important names of the recent Azerbaijani novel, Vagif Sultanlı's Azerbaijani Turkish and the Sahara War novel, published in 2017, took its place as a candidate to represent a different and new line with its philosophical-metaphoric intensity in the newly emerging Azerbaijani postmodern novel. His novel Sahara War was published in Azerbaijani Turkish and its translation to other Turkish dialects has not yet been published. In this study, it is evaluated in the context of the general characteristics of the philosophical-postmodern novel genre and the original aspects of the work within the postmodern novel tradition of Azerbaijan have been revealed.
A philosophical quest in postmodern novel of Azerbaijan: the novel of "Sahra Savaşı" and its main lines
Keywords: Azerbaycan edebiyatı; Postmodernizm; Roman; Vagif Sultanlı; Sahra Savaşı; Azerbaijani literature; Postmodernism; Novel