Oftalmik optik camlara uygulanan antirefle kaplamanın optik özelliklerinin incelenmesi - Çiçek, Okan (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Optik lensler, sağlık, enerji, otomotiv, elektronik, bilişim, savunma gibi pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık sektöründe gözlerde oluşan refraksiyon kusurlarının düzeltilmesi için geliştirilen ve hammaddelerine göre plastik (organik, polimer) ve mineral (cam) olmak üzere iki ana grupta üretilen optik lenslerin tasarımında arzu edilen özellikler; iyi görme alanı, yüksek kırma gücü, sağlamlık, düşük yoğunluk, UVR koruma sağlaması, görünür ışıkta geçirgenlik değerinin standarda uygun olması, abbe değerinin yüksek olması ve lens aberasyonlarını azaltmak için kaplama özelliklerinin iyi olmasıdır. Bu ihtiyaçlara paralel olarak kullanıcıların ihtiyaçlarına göre oftalmik optik lenslerin yüzeylerine tek tabakalı veya çok tabakalı olarak, çeşitli özelliklere sahip kaplamalar uygulanmaktadır. Bu kaplamalar yansıma önleyici (AR) kaplama, mavi kaplama (blue filtre), sertlik kaplaması, temizlik kaplaması, su itici, ayna kaplaması, renk kaplama, fotokromik kaplama, buharlanma önleyici kaplamalardır. Bunlar arasında Anti-Refle (AR) kaplamalar yansımayı azaltmak, görme kalitesini ve estetiği arttırmak ve bazı çalışmalarda geçirgenliği arttırmak amacıyla sıkça kullanılmaktadır. AR kaplamalar gözlük camlarında oluşan yansımaları azaltıp ışık geçirgenliğini artırarak gözlük kullanıcılarına daha net bir görüş imkânı sağlamaktadır. Oftalmik optik lenslere uygulanan diğer bir kaplama çeşidi olan mavi kaplamalar veya mavi ışık filtreleri led ekranlardan, elektromanyetik radyasyon kaynaklarından ve diğer kaynaklardan gelen mavi ışığı bloke ederek kullanıcıyı mavi ışığın rahatsız edici etkisinden korurken görüş kalitesini arttırmaktadır. Bu çalışmada, üzerlerine AR kaplamalar uygulanan oftalmik optik lensler oftalmik optik lenslerin optik özellikleri incelenerek ışık geçirgenlikleri tespit edilecektir. Bu amaçla temin edilen farklı indislere sahip oftalmik optik AR kaplamalı lenslerin ışık geçirgenlikleri UV-VIS spektrofotometre ile ölçülecektir. AR kaplamalı lenslerin ışık geçirgenlikleri literatürle kıyaslamalı olarak incelenecektir. Optik ve optisyenlik alanında literatüre katkı sağlaması amaçlanan tez çalışmasından elde edilen çıktıların aynı zamanda göz sağlığının korunmasına yönelik çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Optical lenses are widely used in many fields such as health, energy, automotive, electronics, informatics and defence. The desired features in the design of optical lenses developed for the correction of refractive errors in the eyes in the health sector and produced in two main groups as plastic (organic, polymer) and mineral (glass) according to their raw materials are; good visual field, high refractive power, robustness, low density, UVR protection, transmittance value in visible light in accordance with the standard, high abbe value and good coating properties to reduce lens aberrations. In parallel with these requirements, coatings with various properties are applied to the surfaces of ophthalmic optical lenses as monolayer or multilayer according to the needs of the users. These coatings are anti reflection (AR) coating, blue coating (blue filter), hardness coating, cleaning coating, water repellent, mirror coating, colour coating, photochromic coating, anti-evaporation coating. Among these, Anti-Refle (AR) coatings are frequently used to reduce reflection, improve visual quality and aesthetics and increase transmittance in some studies. AR coatings provide a clearer vision to eyeglass wearers by reducing reflections and increasing light transmittance. Blue coatings or blue light filters, another type of coating applied to ophthalmic optical lenses, block blue light from LED screens, electromagnetic radiation sources and other sources, protecting the user from the disturbing effect of blue light while improving the quality of vision. In this study, the light transmittance of ophthalmic optical lenses with AR coatings applied on them will be determined by analysing the optical properties of ophthalmic optical lenses. For this purpose, the light transmittances of ophthalmic optical AR coated lenses with different indices will be measured by UV-VIS spectrophotometer. The light transmittances of AR coated lenses will be analysed in comparison with the literature. It is aimed that the outputs obtained from the thesis study, which is aimed to contribute to the literature in the field of optics and opticianship, will also contribute to the studies for the protection of eye health.
Investigation of optical properties of antireflective coating applied to ophthalmic optical lenses
Keywords: Geçirgenlik; Kaplama; Oftalmik optik lensler; Yansıma önleyici; Anti–reflection coating; Coating; Ophthalmic optics lenses; Transmittance