Mehmet Eröz'ün metodolojisi üzerine bir çalışma - Yılmaz, Ensar (My University, 2010)
Metodoloji konusu sosyolojinin en önemli konularından ve tartışma alanlarından biridir. Aynı zamanda sosyal bilim alanında faaliyet gösteren bilim adamlarının çalışmalarına bilimsellik kazandıran temel özelliklerden de birisini oluşturur. Türk toplumu üzerine birçok çalışma yapmış olan Prof. Dr. Mehmet Eröz'ün metodolojisi üzerine yapılmış bu çalışmayla sosyolojideki yöntem tartışmalarına kısaca değinilirken Eröz'ün çalışmalarına bilimsellik kazandıran yöntemi de tespit etmek amaçlanmıştır. Eröz'ün toplumsal olayları Çatışmacı Yöntemle izah etmek isteyenlere karşı getirdiği eleştiriler ilk bakışta onu Yapısal-Fonksiyonel Yaklaşımı benimseyenlerin kategorisinde gösteriyorsa da Eröz ile bu yaklaşımı benimseyenler arasında da çok önemli, temel bir fark vardır. O da Eröz'ün tarihe ve tarihsel birikimin o topluma kazandırdıklarını ön plana çıkarma yaklaşımıdır.
Keywords: Tarih; Sosyoloji; Davranış Bilimleri