Toksik Strese Maruz Kalan Çocuk ve Hemşirenin Rolü - Dinç, Fatma; Yıldız, Dilek; Dinç, Fatma (My University, 2022)
Toksik stres, çocuğun uzun süren stresörlere yanıt olarak ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler ve stres- tepki artışıdır. Çocuk istismarı, ihmali gibi olumsuz, travmatik, stresli deneyimleri içerir. Toksik stres beyin yapısını bozmakta, organ ve sistemleri etkilemekte, stresle başa çıkmayı ve uyum sağlamayı olumsuz etkilemektedir. Pediatri hemşireleri, çocuklarda toksik stresi önlemede ve ebeveynlere rehberlik sağlayarak psikolojik dayanıklılığı arttırmada önemli rol oynamaktadır. Bu derlemede toksik strese maruz kalmanın çocukta ne gibi olumsuz etkilere neden olabileceği ve bununla ilgili önleyici hemşirelik yaklaşımları, başa çıkma ve destek müdahalelerinin neler olduğu üzerinde durulması amaçlanmıştır.
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Pediatri; Hemşirelik; Çocuk İstismarı; Hemşirelik; Çocuk Sağlığı; Psikolojik Stres