Banka portföyündeki kamu borçlanma senetlerinin, TMS 39 kapsamındaki finansal araç kategorizasyonlarına göre simüle edilen portföylerde değerlemesi ve değerleme sonuçlarının analizi - Islamoglu, Mehmet; Kaya, Ferudun (My University, 2011)
Bu makalede optimal menkul kıymet portföyünün seçimine ilişkin kararın verilmesine katkı sunmak amacıyla sanal portföyler oluşturulmuştur. Oluşturulan bu portföylere hesaplanan itfa edilmiş maliyetler ve gerçekleşmiş piyasa fiyatları uygulanarak, mali tablo sonuçlarına olan yansımaları analiz edilmiştir. Hazine'nin Türk Lirası cinsinden ihraç ettiği değişken kupon faizli, sabit kupon faizli ve iskon-tolu devlet tahvillerinden birer örnek seçilmiştir. Seçilen bu kıymetlere ilişkin etkin faiz yöntemine göre hesaplanan net bugünkü değerlerindeki gelişim trend ve karşılaştırmalı analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, gerçeğe uygun değer farkı gelir tablosuna yansıtılan alım satım amaçlı finansal varlık grubuna sınıflanan menkul kıymetlerin, mali tablo sonuçlarını likidite ve vade uyumu açısından olumlu etkilediği gözlenmiştir ancak trend analizi çerçevesinde dönem kar zararının istikrarsız bir seyir izlemesi sebebiyle portföy ağırlığının olabildiğince düşük tutulması gerektiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Keywords: İşletme Finans