Bilgi Profesyonelleri İçin Dijital Koruma Stratejileri: Kütüphaneciler Özelinde Kavramsal Bir Değerlendirme - Sarıçoban, Bilge Yeliz Yener; Şahin, Lale Özdemir (Atatürk Üniversitesi, 2025)
Dijital koruma, bilgi varlıklarının uzun vadeli erişilebilirliğini, bütünlüğünü ve sürdürülebilirliğini ifade etmektedir. Günümüzde dijital içeriklerin üretimi hızla artarken, bu içeriklerin gelecekte erişilebilir ve kullanılabilir olmasını güvence altına alma gereksinimi de önem kazanmaktadır. Dijital belgeler, multimedya dosyaları ve kurumsal arşivler gibi çeşitli bilgi kaynaklarının korunması, kütüphaneciler ve diğer bilgi profesyonelleri için kritik bir sorumluluktur. Bu çalışma, kütüphanecilerin dijital koruma süreçlerindeki rollerini ele alarak, karşılaşılan temel sorunlara ve uygulanabilecek stratejilere odaklanmaktadır. Çalışma, bilgi profesyonellerini dijital koruma uygulamalarında fiilî sorumluluk üstlenen kütüphaneciler üzerinden değerlendirmektedir. Çalışma bağlamsal olarak, uluslararası standartlar, politika belgeleri ve seçilmiş akademik literatür temelinde yürütülen kavramsal bir doküman incelemesine dayanmaktadır.

Digital preservation refers to ensuring the long-term accessibility, integrity, and sustainability of information assets. As the creation of digital content continues to increase rapidly, the need to ensure that this content remains accessible and usable in the future has likewise grown. The preservation of diverse information resources, such as digital documents, multimedia files, and corporate archives, constitutes a critical responsibility for librarians and other information professionals. This study focuses on the roles of librarians in digital preservation processes, addressing key challenges and identifying applicable strategies. In this context, the study evaluates information professionals through the lens of librarians who assume direct responsibility for digital preservation activities. The research is based on a conceptual document analysis conducted through international standards, policy documents, and literature review.
Digital Preservation Strategies for Information Professionals: A Conceptual Evaluation Focusing on Librarians
Keywords: Archive; Arşiv