Dünya Miras Alanı Safranbolu’nun Alan Yönetim Planının Geliştirilmesi Sürecinde; Tema, Hedef ve Eylemlerin Belirlenmesi - Bogenç, Çiğdem; Sabaz, Mehmet (My University, 2019)
UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nin Dünya Mirası Listesinde yer alma koşullarından biriolarak yönetim planı talebiyle Dünya Miras Alanı (DMA) adayları ve mevcut miras alanları içinalan yönetim planı hazırlanması zorunluluğu doğmuştur. Başarılı bir koruma yaklaşımınıberaberinde getirecek olan alan yönetim planı, doğal ve kültürel varlıkların sürdürülebilir birşekilde korunarak, anıt eserlerin çağdaş yaşam içerisinde toplumsal amaçlarla kullanılmasını dasağlayacaktır. Bu çalışmada 1994 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine kabul edilenSafranbolu’nun halen alan yönetim planına sahip olmaması sorununa odaklanılmış DMASafranbolu için Alan Yönetim Planı tema, hedef ve eylemlerini belirlemek amaçlanmıştır.Safranbolu’ya ilişkin doğal ve kültürel veriler üzerinden tarihi kent ilgi grupları (uzman grubu,merkezi-yerel yönetim, yöre halkı) ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılarak yönetimplanı temaları tespit edilmiş bu temalar doğrultusunda ilgi gruplarına SWOT analiziyapılmıştır. SWOT analizi sonucunda sürdürülebilir Safranbolu için alan yönetim planınınhedef ve eylemleri belirlenmiş, doğal ve kültürel peyzaj alanlarının sürdürülebilirliği içinöneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Tarih; Kamu Yönetimi