Bazı önemli tıbbi bitkilerin antioksidan ve antikanser etkilerinin araştırılması - Rabia, Top; Yavuz, Erden; Suat, Tekin (Bitlis Eren Üniversitesi, 2019)
Tıbbi açıdan önemli bitkiler binlerce yıldır birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Buna ek olarak modern eczacılıkta birçok bitki bileşiği ilaç ham maddesi veya yeni ilaçların yapımında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada tıbbi öneme sahip kudret narı (Momordica charantia), pepino (Solanum muricatum) ve altın çilek (Physalis peruviana) bitkilerinin meyvelerinden elde edilen özütlerin biyolojik etkinliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bitkilerin meyve özütleri %80’lik etanolde hazırlandıktan sonra toplam polifenol içeriği Folin-Ciocaltute reaktifi kullanılarak spektrofotometrik olarak ölçüldü. Bitki örneklerinin serbest radikal giderme etkisi DPPH serbest radikali kullanılarak belirlendi. Özütlerin insan over ve meme kanseri hücre hatları (sıyasıyla A2780 ve MCF7) üzerine sitotoksik etkileri MTT yöntemi kullanılarak belirlendi. Bitki örneklerindeki toplam polifenolik düzeyin en düşük 138,14±12,15 ve en yüksek 415,71±36,89 µg/gr gallik asit düzeyinde olduğu belirlendi. Bütün özütlerin düşük seviyede antioksidan etki sergilediği saptandı. Son olarak over ve meme kanseri hücre serilerine uygulanan özütlerin güçlü sitotoksik etki gösterdiği belirlendi (p<0.05). Sonuçta her üç bitki örneğinin de antioksidan etkilerinden ziyade yüksek antikanser etkiye sahip olduğunu bizlere göstermektedir. Her üç örneğinde söz konusu kanser türleri üzerine etkilerini aydınlatmak için ileriki çalışmalara ihtiyaç vardır.

For thousands of years, plants have been used for the treatment of many diseases. In addition, in modern pharmacy many plant compounds have an important place in the production of pharmaceutical raw materials or new medicines. The aim of this study was to determine the biological activity of extracts obtained from the fruits of the medical important bitter melon (Momordica charantia), pepino (Solanum muricatum) and goldenberry (Physalis peruviana). The total polyphenol content of the samples was measured spectrophotometrically using Folin-Ciocalteureactivity. The DPPH free radical scavenging effect of plant samples was determined and antioxidant capacities were determined. In addition, the cytotoxic effects of the samples on human over and breast cancer cell lines (A-2780 and MCF-7, respectively) were determined using MTT method. As a result of the study, it was determined that the highest total polyphenol content was in the case of potency and the lowest content was in the case of pepino. All three plant samples revealed the effect of free radical elimination of DPPH dependent predation. Finally, it was determined that all three plant samples showed high cytotoxic effect on both human over and breast cancer cell lines(p<0.05).Results show us that in all three plant samples it has a significantly higher anticancer effect than antioxidant effect. With the extensive studies to be carried out after that, the mechanism of the effect can be enlightened and contribute to new treatment approaches.
Keywords: Solanum muricatum; Sitotoksisite; Physalis peruviana; Momordica charantia; Antioksidan; Tıbbi bitkiler; Bitki bilimi; Biyoloji; Medicinal plants; Plant science; Biology