İş güvenliği risk analizi ve bir yonga levha ünitesinde örnek uygulaması - Turgut, Betül (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2014)
Bu çalışmanın amacı; yonga levha tesislerinde iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve riskleri analiz ederek kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek için alınması gereken önlemleri belirtmektir. Bununla birlikte uygulamada risk analizinin orman ürünleri ile ilgili bir sektörde nasıl yapıldığına ilişkin fikir vermesi ve bundan başka alanlarda çalışacak olan ilgililere bir altlık teşkil etmesidir. Uygulama alanı olarak; Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gebze Tesisi "yonga levha ünitesi" seçilmiştir. Yonga levha ünitesinde olası tehlike ve riskler "Fine-Kinney" Metoduna göre değerlendirilmiştir. Ayrıca, her gün kanunlar nezdinde kendini yenileyen değişen ve gelişen "iş güvenliği ve işçi sağlığı" kavramlarının, geçmiş yıllardaki uygulamaları ile bir karşılaştırma yapılabilmesi de hedeflenmiş olup, bu bağlamda 6331 Sayılı Kanunun güncel uygulamaları ile eski uygulamalar, revize edilmiş düzenlemeler ile ele alınarak bir karşılaştırma yapılmıştır. 6331 sayılı kanunun yükümlülük getiren maddeleri en erken "01.01.2013" tarihinde yürürlüğe girmiştir. 4857 sayılı kanun zamanındaki yönetmeliklerin, 6331 sayılı kanuna aykırı olmayan hükümleri, yenileri devreye girene kadar geçerlidir. Mevcut sağlık raporları, süreleri tamamlanıncaya kadar geçerliliğini koruyacaktır. Bu nedenle bazı açıklamalar, 4857 sayılı kanun zamanındaki yönetmelikler dikkat alınarak yapılmıştır

The purpose of this study ; particleboard facilities in terms of job security by analyzing the hazards and risks that may arise in order to keep an acceptable level is to specify measures to be taken. However, the application of risk analysis related to the forest products industry to provide insight into what to do and how it will work in other areas did not constitute a pedestal, which is related to. As the application area; Kastamonu Integrated Wood Industry and Trade Co., Ltd. Gebze Plant "chip board unit" is selected. Particleboard potential hazards and risks in the unit "Fine - Kinney" was assessed according to the method. In addition, every day the law before renewing itself changing and evolving "occupational safety and health" concepts, in the past year with applications a comparison can be made well targeted and, in this context, 6331 Law No. current applications and legacy applications, revised regulations and by considering a comparison were made. Law No. 6331 on substances that the obligations of the earliest "01/01/2013" entered into force on. At the time of the 4857 regulations, not contrary to the provisions of Law No. 6331, is valid until the entry into a new circuit. Current health reports, shall remain valid until the completion time. Therefore, some of the descriptions, pay attention to the regulations in 4857 was made on time.
Safety unit risk analysis and an example application particle board
Keywords: Ağaç İşleri; Wood Products