12-14 yaş kadın voleybolcularda bazı temel motorik özelliklerinin servis perormansına etkisi - Karaağaç, Alican (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma 12-14 yaş grubu kadın voleybolcularda bazı değişken özelliklerin servis performansına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 12-14 yaş grubu toplam 15 gönüllü kadın voleybolcu katılmıştır. Çalışmaya katılan voleybolcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve bazı kinantropometrik ölçümleri yapılmıştır. Voleybol servis becerilerin belirlenmesinde ASPET testi kullanılmıştır. İzometrik kuvvetin belirlenmesinde el kavrama, bacak ve sırt kuvvet testi kullanılmıştır. Anaerobik performans belirlenmesi ise dikey sıçrama testi kullanılmıştır. Voleybola özgü servis testi ile vücut kompozisyonu, kuvvet, anaerobik performans değerleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla Pearson Product Moment Korelasyon Katsayısı yöntemi kullanılmıştır. Pearson Product Moment Korelasyon analizi sonuçlarına göre voleybola özgü servis beceriler ile bazı vücut kompozisyonu değişkenleri ve anaerobik performans değişkenleri arasında ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmada ki bulgular bazı vücut kompozisyonu ve anaerobik performans değişkenlerin voleybola özgü servis becerileri performanslarında belirleyici rol aldığını göstermiştir.

This study was conducted to examine the effects of several variable characteristics on serving performance in female volleyball players aged 12-14. A total of 15 volunteer female volleyball players, aged 12 to 14, participated in the study. Height, body weight and numerous kinantropometrik measurements of the volleyball players participating in the study were made. In order to determine volleyball service skills, ASPET test was used. To determine isometric strength, claw, leg and back strength tests were used. Anaerobic performance determination, on the other hand, was used with the vertical jump test. Evaluating the relationships between volleyball-specific service test and body composition, strength, and anaerobic performance values were done using the Pearson Product Moment Correlation Coefficient method. According to the results of Pearson Product Moment Correlation analysis, a relationship was found between volleyball-specific serving skills and some body composition variables and anaerobic performance variables. As a result, the findings of the study showed that some body composition and anaerobic performance variables played a decisive role in the performance of volleyball-specific service skills.
The effect of some variable characteristics on serving performance in 12-14 YEAR old female volley-ball players
Keywords: Voleybola özgü servis beceriler; Vücut kompozisyonu; Kuvvet; Anaerobik performans; Specific service skills; Body composition; Strength; Anaerobic performance