Azerbaycan'ın enerji kaynakları ve bölgesel kalkınma: petrol ve doğal gazın rolü - Masimov, Tehran (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu tez, Azerbaycan'ın enerji kaynaklarına dayalı ekonomisi ile bölgesel kalkınma arasındaki ilişkiyi mercek altına almaktadır. Azerbaycan gibi enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerin bölgesel kalkınma süreçlerinde karşılaştığı zorlukları ve başarıları inceleyerek, enerji politikalarının bölge ekonomilerine etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu tezin amacı, Azerbaycan'ın enerji kaynakları, özellikle petrol ve doğalgazın, bölgesel kalkınma üzerindeki etkisini ayrıntılı bir şekilde incelemektir. Bu bağlamda, enerji kaynaklarının bölgesel ekonomilere olan katkısını değerlendirmek ve bölgesel kalkınma stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak hedefleniyor. Tezin hedefleri, Azerbaycan'ın enerji kaynaklarının analizi, petrol ve doğalgazın bölgesel kalkınma üzerindeki etkileri, enerji politikalarının değerlendirilmesi, başarılı/başarısız projelerin tanımlanması ve sürdürülebilir enerji kullanımına yönelik öneriler geliştirmek olarak özetlenebilir. Bu tezin özgün değeri, Azerbaycan'ın enerji kaynakları ve bölgesel kalkınma arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde ele alması ve bu ilişkiyi daha geniş enerji politikaları ve bölgesel kalkınma literatürüne katkı sağlamasıdır. Aynı zamanda, Azerbaycan'ın deneyimlerini enerji kaynaklarına sahip diğer ülkeler için bir örnek olarak sunarak uluslararası düzeyde de önem taşımaktadır. Tez, literatür taraması, istatistiksel veri analizi, saha çalışması ve karşılaştırmalı analiz gibi nicel ve nitel araştırma yöntemlerini kullanarak Azerbaycan'ın enerji kaynaklarının bölgesel kalkınma üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır.

This thesis examines the relationship between Azerbaijan's economy based on energy resources and regional development. By examining the challenges and successes faced by countries with energy resources, such as Azerbaijan, in their regional development processes, it helps us better understand the impact of energy policies on regional economies. The aim of this thesis is to examine in detail the impact of Azerbaijan's energy resources, especially oil and natural gas, on regional development. In this context, it is aimed to evaluate the contribution of energy resources to regional economies and to contribute to the development of regional development strategies. The objectives of the thesis can be summarized as analysis of Azerbaijan's energy resources, the effects of oil and natural gas on regional development, evaluation of energy policies, identification of successful/unsuccessful projects and developing recommendations for sustainable energy use. The unique value of this thesis is that it discusses in detail the relationship between Azerbaijan's energy resources and regional development and contributes to the broader energy policies and regional development literature. It is also important at the international level, presenting Azerbaijan's experiences as an example for other countries with energy resources. The thesis aims to deeply examine the effects of Azerbaijan's energy resources on regional development by using quantitative and qualitative research methods such as literature review, statistical data analysis, field study and comparative analysis.
Energy resources of azerbaijan and regional development: the role of oil and gas
Keywords: Azerbaycan ekonomisi; Bölgesel kalkınma; Enerji politikaları; Petrol ve doğalgaz; Sürdürülebilir enerji kullanım; Azerbaijan economy; Energy policies; Oil and natural gas; Regional development; Sustainable energy use