Odun Dışı Orman Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Manavgat (Antalya) Bölgesi Örneği - Özderin, Sevgin; Avcı, Alihan; Sakal, Murat (Bartın Üniversitesi, 2024)
Ormanlar çevresel hizmetlerin yanı sıra odun ve odun dışı orman ürünleri de sağlamaktadır. Odun Dışı Orman Ürünleri (NWFP), ekonomik getirileri nedeniyle özellikle kırsal kesimdeki insanlar için odun hammaddesinden daha fazla önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, odun dışı orman ürünlerine yönelik tüketici tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Manavgat (Antalya)'da gerçekleştirilen çalışmanın verileri bir anket aracılığıyla ön işleme tabi tutularak özetlenmeye hazır hale getirilmiş, sorulara verilen cevaplar frekans tablosu, yüzde değeri ve grafik kullanılarak aktarılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıklar ki-kare testi ile belirlenmiş ve anlamlı bulunan çıktılar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; (a) Tüketiciler odun dışı orman ürünlerini büyük oranda genel sağlığı koruyucu etkilerinden faydalanmak ve keyif için kullanmaktadır, (b) Ürünlerin büyük çoğunluğu infüzyon şeklinde ve gıdalara karıştırılarak tüketilmektedir (c) Bu bitkilerin tüketimini etkileyen faktörler arasında alışkanlık ve yakınların tavsiyeleri ilk sırada yer almaktadır (d) Ürünlerin satın alma tercihlerinde en önemli etken doğal olmasıdır. Tüketiciler arasında odun dışı orman ürünlerini doğadan elde etme oranı çok yüksektir. Bu çalışmada tüketicilerin odun dışı ürünlerin tüketimi konusunda bilinçli oldukları ortaya çıkmıştır.

The forests provide wood and non-wood forest products besides environmental services. Non-Wood Forest Products (NWFP) have gained more importance than wood raw materials, especially for people in rural areas due to their economic return. The aim of this study is to determine the factors affecting consumer preferences for non-wood forest products. The data of the study, which was carried out in Manavgat (Antalya), were pre-processed by means of a questionnaire and made ready to be summarized, and the answers to the questions were conveyed using a frequency table, percentage value, and graph. Differences between the variables were determined with the chi-square test and evaluations were made on the outputs that were found to be significant. According to the results of this research; (a) Consumers largely use non-wood forest products to benefit from general health protective effects and for pleasure, (b) the majority of the products are consumed in the form of infusion and mixing with foods (c)Among the factors that affect consumption of these plants, habit and recommendations of relatives are first place (d) the most important factor in the purchasing preferences of the products is that they are natural. Among consumers, the rate of obtaining non-wood forest products from nature is very high. In this study, it has been revealed that consumers are conscious of consumption of non-wood products.
Consumer for Non-Wood Forest Products Factors Affecting Their Preferences: Example of Manavgat (Antalya) District
TUBITAK 2209-A projects(Project No:1919B012206377)
Keywords: Forest Botany; Orman Botaniği