Instructional Leadership in a Centralized Education System: Revisiting the Practice of School Principals - Alanoğlu, Müslim; Vural, Gürsen; Turan, Cihat; Kuzgun, Zeliha; Demirtaş, Zülfü (Bartin University, 2026)
Amaç: Bu çalışma, okul müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerine ve bu rollerin eğitim süreçleri üzerindeki etkilerine ilişkin öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşlerini incelemektedir. Yöntem: Nitel fenomenolojik araştırma deseni kapsamında, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Bulgular, öğretimsel liderlik uygulamalarının okul misyonunun belirlenmesi, öğretim süreçlerinin yönetimi ve öğrenme ortamlarının geliştirilmesi olmak üzere üç temel alanda yoğunlaştığını göstermektedir. Katılımcılar, okul müdürlerinin öğretim uygulamalarını desteklediğini, olumlu bir okul iklimi oluşturduğunu ve öğrenci merkezli öğrenme anlayışını güçlendirdiğini vurgulamıştır. Öğretimsel liderliğin; okul düzeyinde örgüt kültürünün güçlenmesi, öğretmen düzeyinde motivasyon ve mesleki gelişimin desteklenmesi, öğrenci düzeyinde ise öğrenme çıktılarının iyileştirilmesi gibi çok düzeyli etkiler yarattığı belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, öğretimsel liderliğin yalnızca bireysel liderlik yeterlikleriyle değil; sürdürülebilir mesleki gelişim olanakları, işbirliğine dayalı okul kültürleri ve destekleyici eğitim politikalarıyla birlikte ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, öğretimsel liderliğin bağlamsal, ilişkisel ve çok düzeyli yapısına öğretmen ve okul yöneticilerinin bakış açısından katkı sunmaktadır.
Keywords: Liderlik; Öğretimsel liderlik; Okul yöneticiliği; Nitel araştırmalar