Deniz İçi ve Sahilde Bekletilen Emprenye Edilmiş Lamine Ağaç Malzemenin Eğilme Direnci - Doruk, Şemsettin; Perçin, Osman; Yörür, Hüseyin (Bartın Üniversitesi, 2019)
Ahşap yapı, tekne ve yapı malzemesinde, kusurlarından arındırılmış ve su itici özelliği barındıran, mukavemeti yüksek ağaç malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma kapsamında poliüretan tutkalı ile lamine edilmiş karaçam ve doğu kayını örneklerinin Wolmanit-CB ile emprenye edilerek, 12 ay süre ile deniz içi ve sahil şartlarına maruz bırakılarak eğilme direnci üzerine etkisi incelenmiştir.  Deneylerde lamine ağaç malzemeler TS EN 386'ya göre hava kurusu haldeki 5 mm kalınlığındaki papel kaplamalarından, poliüretan tutkalı ile 4 katmanlı olarak toplam 120 adet deney örneği hazırlanmıştır. Lamine üretimindeki pres basıncı, karaçam için 0,8 N/mm2, doğu kayını için 1,2 N/mm2 uygulanmıştır. Farklı (ağaç, işlem ve ortam) parametrelerin eğilme direnci ve elastikiyet modülü üzerindeki etkileri TS 2474'e göre belirlenmiştir. Farklı şartların malzeme üzerindeki etkisini belirlemek için yapılan testlerde, açık hava şartlarına maruz bırakılan emprenyeli doğu kayınında en yüksek eğilme direnci tespit edilmiştir.  Wolmanit-CB emprenye uygulamasının sahilde bekletilen karaçamda %40,81, doğu kayınında %26,72, deniz içinde bekletilen karaçamda %39,23, doğu kayınında %47,42 oranında emprenyesiz örneklere göre eğilme dirençlerinde artış tespit edilmiştir. Deniz içerisine bırakılan numuneler deniz delicileri tarafından tahrip edilmiş ayrıca emprenyesiz numunelerde delik sayısı ve çapının daha fazla olduğu ve lamine tutkal hattında açılmalar olduğu görülmüştür.

There is a need for high strength wood materials that contain water repellent properties and are free from defects in wooden structures, boats and construction materials. In this study, the effect of the black pine and oriental beech samples laminated with polyurethane glue on impregnation with Wolmanit-CB was investigated with exposure to sea water and open-air conditions for 12 months. In the experiments, laminated wood materials and polyurethane glue from 5 mm thick papel coatings according to TS EN 386 were prepared in 4 layers with a total of 120 test samples. The press pressure in laminate production was 0.8 N/mm2 for black pine wood and 1.2 N/mm2 for beech wood. The effects of different parameters (wood, process and medium conditions) on bending strength and modulus of elasticity were determined according to TS 2474. In the tests conducted to determine the effect of different conditions on the material, the highest bending strength was determined in the impregnated oriental beech exposed to the open-air conditions. Of all the Wolmanit-CB impregnation 40.81% of the pine impregnation, 26.72% of the oriental beech, 39.23% of the natural beech in the sea, 47.42% of the oriental beech were found to increase the bending strength of the samples. The samples released into the sea were destroyed by the harmful sea organism and it was observed that the number and diameter of the holes in the impregnated samples were higher and the glue line was opened.
Bending Strength of Impregnated Laminated Wood Material Placed on Sea and Beach
Keywords: Timber; Pulp and Paper; Kereste; Hamur ve Kağıt