BIST Gıda, İçecek Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notları ile Finansal Performanslarının Karşılaştırılması - Oğuz, Hande Uyar; Akdoğan, Süleyman Alperen (Fırat University, 2026)
ÖZ: Kurumsal yönetim, şirketlerin stratejik olarak yönlendirilmesi ve kontrol edilmesine ilişkin politika, süreç ve uygulamaları kapsayan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Bu sistem, şirketin yönetim kurulu, hissedarlar ve şirketin faaliyetlerini yürüten yönetim arasındaki güç dengelerini içerir ve adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine kuruludur. Kurumsal yönetim, şirketlerde başarının en hayati formülü olarak kabul edilmekte, iyi uygulandığında sermaye ve finans piyasalarına erişimi kolaylaştırmaktadır. Kurumsal yönetim, şirketlerin etik, şeffaf ve verimli bir şekilde yönetilmesini hedefler ve bu sayede hem şirketin hem de paydaşlarının uzun vadeli çıkarlarını korur. Bu çalışmada 2020-2023 yılları arasında BİST Gıda, İçecek Endeksi’nde işlem gören, kurumsal yönetim derecelendirme notu almış 6 şirketin, finansal performansları ile kurumsal yönetim derecelendirme notları karşılaştırılmıştır. Çalışmada firmaların finansal performansını değerlendirmede altı finansal orandan yararlanılmış, çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSIS yöntemi ile şirketlerin başarı sıralaması yapılmıştır. Çalışma sonucunda şirketlerin finansal performansları ile kurumsal yönetim notları arasında büyük oranda uyumsuzluk olduğu ve firmaların kurumsal yönetim derecelendirme notlarının finansal performanslarını yansıtmadıkları ortaya çıkmıştır.
Keywords: Kurumsal Yönetim; Kurumsal yönetim Endeksi; topsis; BİST Gıda-İçecek