BARTIN İLİNİN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ POTANSİYELİ VE İLİN SOSYO EKONOMİK KALKINMASINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ - Ceyhan, M. Said; Yalçin, Erdal (Batı Karadeniz Akademisyenler Derneği (BAKAD), 2025)
Bu çalışma, Bartın ilinin tıbbi ve aromatik bitki (TAB) potansiyelini ve bu potansiyelin ilin sosyo-ekonomik kalkınmasındaki yerini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin illerinden biri olan Bartın, ekolojik koşulları ve mikrokliması ile TAB üretimine son derece elverişli bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda, sahadan toplanan veriler doğrultusunda Bartın’da hem doğadan toplanan hem de tarımsal üretime konu olan TAB türleri belirlenmiş; ahududu, aronya, defne, kızılcık, kuşburnu, lavanta ve salep gibi bitkilerin öne çıktığı tespit edilmiştir. Nicel araştırma desenlerinden betimsel tarama modeliyle yürütülen araştırmada, 34 üreticiyle yapılandırılmış anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS yazılımı aracılığıyla frekans, yüzde ve ortalama gibi tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgulara göre, katılımcıların büyük çoğunluğu TAB üretiminin yerel kalkınmaya olumlu katkı sunduğunu düşünmektedir. Üretim sürecinde sürdürülebilir tarım yöntemlerinin benimsendiği ve TAB’lerin istihdamı artırıcı rol oynadığı görülmektedir. Ancak pazarlama olanaklarının sınırlı olması, yerel yönetim desteklerinin yetersizliği ve işleme altyapısının eksikliği, sektördeki temel sorunlar olarak öne çıkmaktadır. Araştırma sonuçları, Bartın ilinin TAB üretim potansiyelini daha etkin kullanabilmesi için devlet desteklerinin artırılması, yerel yönetimlerin sürece daha aktif katılım göstermesi, kooperatifleşmenin teşvik edilmesi ve dış pazar erişiminin güçlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda önerilen adımları, yalnızca bölgesel kalkınmayı değil, aynı zamanda Türkiye'nin kırsal tarıma dayalı ekonomik çeşitlilik hedeflerini de desteklemektedir.

This study aims to examine the potential of medicinal and aromatic plants (MAPs) in Bartın Province and their role in the socio-economic development of the region. As one of Turkey’s biologically diverse provinces, Bartın possesses favorable ecological conditions and a microclimate highly suitable for MAP cultivation. Based on data collected from the field, both wild-collected and cultivated MAP species have been identified, with notable examples including raspberry, aronia, bay laurel, cornelian cherry, rosehip, lavender, and orchid tuber (salep). The study was conducted using a quantitative research approach within the framework of a descriptive survey model. Structured questionnaires were administered to 34 producers, and the collected data were analyzed through descriptive statistical techniques such as frequency, percentage, and mean values using SPSS software. The findings reveal that the majority of participants believe MAP production contributes positively to local development. It was observed that sustainable agricultural practices are employed during production, and MAPs play a role in increasing employment. However, limited marketing opportunities, insufficient local government support, and inadequate processing infrastructure emerged as key challenges in the sector. The results of the research indicate that Bartın's MAP potential could be more effectively utilized through increased state support, greater involvement of local administrations, promotion of cooperative structures, and enhanced access to international markets. The proposed policy steps not only contribute to regional development but also align with Turkey’s broader goals of promoting economic diversification in rural agriculture.
THE POTENTİAL OF MEDİCİNAL AND AROMATİC PLANTS İN BARTIN PROVİNCE AND THEİR ROLE AND IMPORTANCE İN THE SOCİO-ECONOMİC DEVELOPMENT OF THE PROVİNCE
Keywords: Regional Economy; Bölgesel Ekonomi