Paphlagonia'da Bir Antik Kent: Güzelcehisar - Çam, Fatma Bağdatlı; Çam, Fatma Bağdatlı (Bartın Üniversitesi, 2017)
Bartın İli'ne bağlı Güzelcehisar Köyü, Bartın Nehrinin batısında Karadeniz kıyısındaki küçük bir yerleşimdir. Antik kanaklarda ya da seyahatnamelerde dahi isminde bahsedilmeyen bu küçük köyde Kale yapsı, mimari elemanlar, mezar taşları, lahitler vb. Antik Dönemden günümüze kesintisiz bir yerleşimin izlerini görebilmek mümkündür. Kale yapısının Güzelcehisar burnu üzerinde denizden gelebilecek saldırılara karşı savunma macıyla yapılmış bir Bastion olduğu anlaşılmaktadır. Mimari özellikleriyle Amastris'teki Ceneviz kalesi ile yakın benzerlikler göstermektedir. Yerleşimin muhtelif yerlerinde korunmuş mermer arşitrav parçası ve üzerindeki yazıt, mermer sütun tamburları ve en önemlisi de köyün eski mezarlığındaki volkanik taşların antropomorfik şekilleri ile Karadeniz'in kuzey kıyılarındaki Chersenessos (Kırım) mezar taşları ile benzerliği yerleşimin Hellenistik Dönem'den de önceye gidebileceğinin işaretlerini taşımaktadır. Güzelcehisar'da yapılacak detaylı Arkeolojik yüzey araştırmaları ile çok daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilecektir. Bu çalışma, alanda yapılması planlanan Arkeolojik çalışmlar için ön değerlendirme niteliği taşımaktadır.