Ekokentler ve Bartın kentinin ekokent olabilirliği üzerine bir araştırma - Alp, Fatma Betül (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Tarih boyunca çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel değerler sürdürülebilir gelişmeyi etkilemiş ve kent bütününün önemli parçaları olmuşlardır. 19 yüzyılda yaşanan sanayi devrimi, kentlerde hızlı bir dönüşümü meydana getirmiş ve kenti oluşturan bu değerlerin de değişimine neden olmuştur. Kentlerin fiziksel anlamda yaşadığı değişimler kent kimliklerine zarar vermiş, çevrenin ve doğal kaynakların hızla tahrip olmasına neden olarak kentlerin ekolojik yapılarına zarar vermiştir. Bu sebepler insanları sürdürülebilir çevre ve doğa arayışlarına sürüklemiş, tüketilen kaynakları korumak adına birçok kavramı gün yüzüne çıkarmıştır. Bunların en önemlileri ekokentler, sürdürülebilir kentler, yeşil kentler gibi çeşitli isimler verilen kent formları olmuştur. Ekokent kavramı, kent ve çevrenin etkileşim halinde olması ve çevresel değerlere uygun kent planlamalarının geliştirilmesi yaklaşımını oluşturmaktadır. Bu yaklaşımda doğal kaynakların en yararlı şekilde kullanıldığı planlamaların yapılması gerekmektedir. Bu çalışma kıyı alanları, kırsal alanları ve kentsel alanları ile önemli kaynaklara sahip Bartın Kenti'nde yapılmıştır. Bu kapsamda; Avrupa Birliği'nde ve dünyada uygulanan ekokent modelleri ve buna yönelik yapılan çalışmalar incelenerek, Bartın kentinin sahip olduğu ve ekokent olabilmeye uygun potansiyelleri ortaya konmuştur. Kentsel, kırsal ve kıyı alanlarının bir bütün olarak ele alındığı çalışmada kentin ekokent ölçütlerinde vurgulanan parametrelere ne kadar uygunluk gösterdiği saptanmış ve geliştirilebilir koşulların Bartın kentine uyarlanması yönünde öneriler sunulmuştur. Sürdürülebilirlik kapsamında kentin ekonomik, sosyal, kültürel kazanımları ve geleceğe yönelik ekokent model önerisi sunulmaya çalışılmıştır.

Throughout history, environmental, economic, social and cultural values have influenced sustainable development and have been important parts of the whole city. The industrial revolution in the 19th century caused a rapid transformation in the cities and caused the change of these values that make up the city. The physical changes of cities damaged city identities, caused rapid destruction of the environment and natural resources and so damaged the ecological structures of cities. These reasons led people to search for sustainable environment and nature and brought many concepts in order to protect the resources consumed. The most important of these were the city forms with various names such as eco cities, sustainable cities and green cities. The concept of ecocity forms the approach of interaction of the city and the environment and the development of city plans in accordance with environmental values. In this approach, it is necessary to make plans where natural resources are used in the most beneficial way. This study was carried out in Bartın City, which has important resources with its coastal areas, rural areas and urban areas. In this context; the eco-city models applied in the European Union and the World and the studies carried out for this have been examined, and the potentials that Bartın city possesses and are suitable for being an ecocenter have been revealed. In the study urban, rural and coastal areas were considered as a whole, were determined how much the city conforms to the parameters highlighted in the criteria of ecocity and suggestions were made to adapt the developable conditions to Bartın city. Within the scope of sustainability, the city's economic, social, cultural achievements and future-oriented eco-model model was tried to be presented.
A research on ecocities and ecocity possibility of the Bartin city
Keywords: Peyzaj Mimarlığı; Landscape Architecture