Akıllı Malzemeler için Biyomimetik Yüzey Tasarımları - Özdemir, Ferhat; Ramazanoğlu, Doğu; Tutuş, Ahmet (Bartın Üniversitesi, 2018)
İnsanoğlu yeryüzüne geldiği ilk günden beri yaşadığı ortama karşı diğer canlılar ile kıyaslandığında en savunmasız olanıdır. Sahip olduğu zekâsı sayesinde soru sormaya başlamış ve çevresindeki canlı, cansız tüm varlıkları inceleyerek yaşamı süresince edindiği bilgi ve deneyimleri yeni nesillere aktarmış ve her seferinde daha rahat bir yaşam seviyesini kendisi için oluşturmayı başarmıştır. İlk çağlarda, içgüdüsel olarak yapılan bu araştırma duygusu, bugün karşımıza, doğadaki modelleri inceleyerek var olan bu eşsiz tasarımlardan esinlenerek insanlığın problemlerine çözümler bulmaya çalışan bir bilim dalı (biyomimetik) olarak çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte daha yakından incelenen bu tasarımların aslında göründüklerinden daha gizemli ve detaylı yapılara sahip oldukları görülmektedir. Yapılan araştırmalar ve incelemeler özellikle malzeme bilimi alanında yeni nesil tasarımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Son yıllarda, dış uyarılara şekil ya da enerjinin dönüşümü şeklinde istenilen ölçülerde cevap verebilen akıllı malzeme ve yüzey tasarımları insanlık adına gelecek vaat etmektedir. Bu çalışmada, ekosistemde yaşayan canlıların yaşadıkları ortama adapte olabilmeleri için nasıl bir yüzey donanımlarına sahip oldukları ve bu yüzeylerden esinlenerek yapılan yapay akıllı yüzey tasarımlarının akıllı malzeme olarak insanlığa sağlayabileceği yarar potansiyelinde farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Mankind is the most vulnerable compared to other living things against the living that has been living since the first day of the earth. With his intelligence, he began to ask questions and examined all the living and non-living beings around him, conveying the knowledge and experiences he gained during his life to the new generations and succeeding in creating a more comfortable life level for himself. In the early ages, this instinctual research sentiment. Today, this instinctual research sentiment has been emerged as a scientific discipline (biomimetics) that tries to find solutions to the problems of humanity inspired by these unique designs that exist by examining the models in the nature. These designs, which are examined more closely together with the developing technology, are seen to have more mysterious and detailed structures than what they actually see. Researches and studies have led to the emergence of new generation designs especially in the field of material science. In recent years, In recent years, intelligent materials and surface designs that promise to respond in the form of external stimuli or energy conversion have promised humanity. In this study, it is aimed that the ecosystem living creatures have what kind of surface equipment they have in order to be adaptable to the living environment, and that the artificial intelligent surface designs inspired by these surfaces are aimed to raise awareness of the potential benefits of humanity.
Biomimetic Surface Designs for Smart Materials