THE EFFECT OF 8-WEEK GENERAL GYMNASTIC WORKOUTS APPLIED TO SEDANTHER WOMEN ON SOME ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS AND BODY COMPOSITION - Ant, Hülya; Bozkuş, Taner; Turgut, Mine (Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS), 2020)
In this study, it was aimed to determine the effect of an eight-week general gymnastics program applied to sedentary women on some anthropometric measurements and body composition. Sixteen women with a mean age of 20.38 ± 1.82 years were included in the study voluntarily. Participants were asked whether they had health problems before the exercise program, and detailed information was given about the exercise program. Accordingly, the exercises were applied correctly and efficiently.The general gymnastics exercise program was applied to the participants 3 days a week for 90 minutes. In the analysis of the data, the Wilcoxon Ranks Test was used to compare the descriptive statistics with pre and post-exercise values by using the SPSS 22.0 package program. According to the results obtained in the study; it was determined that there was a significant difference between the body composition values of the women who participated in the applied exercise program before and after the exercise program (p

Bu çalışmanın amacı, sedanter kadınlara uygulanan sekiz haftalık genel jimnastik programının bazı antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonuna etkisini belirlemektir. Çalışmaya yaş ortalamaları 20,38 ± 1,82 yıl olan, gönüllülük esasına dayalı olarak 16 kadın dâhil edilmiştir. Katılımcılara egzersiz programı öncesinde sağlık problemlerinin olup olmadığı sorularak egzersiz programı hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Böylelikle egzersizlerin doğru ve verimli bir şekilde uygulanması sağlanmıştır. Katılımcılara haftada 3 gün 90 dk. olmak üzere genel cimnastik egzersiz programı uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistik ile egzersiz öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırmak için Wilcoxon Ranks Test uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda; uygulanan egzersiz programının araştırmaya katılan kadınların egzersiz programı öncesi ve sonrası vücut kompozisyonu değerleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir (p
SEDANTER KADINLARA UYGULANAN 8 HAFTALIK GENEL CİMNASTİK ANTREMANLARININ BAZI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER VE VÜCUT KOMPOZİSYONUNA ETKİSİ
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar