Sitoredüktif Cerrahi Sonrası Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi Prosedürü Uygulanan Over Kanserli Hastanın Postoperatif Bakım ve Yönetiminde ERAS Protokolü ve Kanıta Dayalı Uygulamalar - Temiz, Mehtap; Küçükkaya, Burcu; Temiz, Mehtap (My University, 2025)
Cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolu?, hastaların uygun şekilde tedavi ve bakımının sağlanabilmesi için hazırlanan çok yönlü kanıta dayalı uygulamaların yer aldığı kılavuzlardır. Bu protokol, over kanseri gibi jinekolojik kanserlerin cerrahisi de dâhil olmak üzere birçok farklı majör cerrahi sonrasındaki yönetim süreçlerine dâhil edilmektedir. Özellikle sitoredüktif cerrahi sonrası hipertermik intraperitoneal kemoterapi gibi komplikasyon riskinin yüksek olduğu işlemlerde postoperatif izlem ve bakım büyük öneme sahiptir. Özellikle, bu işlemin uygulandığı hastalarda, gereksiz nazogastrik tüp uygulamasından kaçınılması, ileusun önlenmesi, multimodal analjezi uygulanması, erken oral alım, kan glikoz değerinin izlemi, trombofilaksi, erken mobilizasyon, bulantı ve kusmanın önlenmesi gibi cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolü bileşenleri büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, kadın sağlığı hemşirelerinin, sitoredüktif cerrahi sonrası hipertermik intraperitoneal kemoterapi sonrası hastaya bütüncül bakım vermede cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolünü ve kanıta dayalı uygulamaları hemşirelik bakım ve yönetim süreçlerine dahil edilmesi ve kanıt düzeyi yüksek bilimsel çalışmalar yapması önerilmektedir. Bu derlemede, sitoredüktif cerrahi sonrası hipertermik intraperitoneal kemoterapi prosedürü uygulanan over kanserli hastanın postoperatif dönemde bakım ve yönetiminde cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolü, kanıta dayalı uygulamalar ile hemşirelerin rol ve sorumluluklarını geleneksel olarak derlemektir.
Keywords: Over kanseri; kanıta dayalı uygulamalar; ERAS; Sitoredüktif cerrahi; hipertermik intraperitoneal kemoterapi