Yabancılara Türkçe Öğretiminde Toplum Dil Bilgisel Yeterliliğin Arttırılmasına Yönelik Drama Faaliyetleri - Kutlu, İrem; Çevık, Arzu; Çevik, Arzu (My University, 2024)
Dil yaşayan bir varlık olduğundan dile ait oluşumlar yalnızca dilin içindeki kelimelerden ibaret değildir. Kelimelerin oluşturduğu grupların kazandığı yeni anlamlar dilin zenginliğidir. Dolayısıyla dile ait kültürel kullanımların dilin konuşulduğu sosyal ortamda hedef kitleye aktarılması çok boyutlu bir dil öğretim süreci gerçekleştirilmesi açısından önemlidir. Bu sürecin gerçekleştirilmesinde drama faaliyetleri, dilin iletişimsel olarak süreç içerisinde öğretilmesine olanak sunması açısından kalıcılık sağlayacak bir öğretim yöntemi olarak görülmüştür. Bu nedenle öğrenciye, dili kullanıldığı sosyal ortam içerisinde öğretilebilmesi ve dildeki toplum dil bilgisel kalıplarda ortaya çıkan kavram yanılgılarının ortadan kaldırılması açısından drama faaliyetlerinin kullanılması bu çalışmada amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan uygulamalarla “Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen B1 seviyesi öğrencilerinin toplum dil bilgisel yeterliklerini artırmada drama faaliyetleri etkili midir?” sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırmasına göre tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini temel seviyenin ardından dili iletişim boyutunda etkin kullanan orta seviye B1 grubu oluşturmaktadır. Araştırma uygun örnekleme metodu ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu, araştırmacı günlüğü, gözlem formu ve değerlendirme formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir
Keywords: Yabancılara Türkçe öğretimi; yaratıcı drama; drama; deyim; B1 seviyesi; toplum dil bilgisel yapılar