İşe gömülmüşlük ve işe adanmışlık tutumlarının örgütsel bağlılığa etkisi: Akademik personel örneği - Karagüzel, Aynur (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Bilgi toplumu, küreselleşmenin etkisiyle birlikte meydana gelen gelişmelere bağlı olarak birçok kuruluşun önemli görevler üstlenmesinde aracılık rolü görmüştür. Bu görevlerin en önemlilerini üstlenen kuruluşlardan biri de üniversitelerdir. Üniversiteler bilginin üretilmesi, kullanımı ve dağıtımı gibi temel görevleri yerine getirmekte; toplumun bilgi seviyesini yükselterek aydınlık bir yol çizilmesini sağlayan değerler bütünü olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle; üniversitelerin öznesi, önemli yapıtaşları olarak nitelendirilen akademisyenlerin bulundukları örgüte olan bağlılıkları da fazlasıyla önem teşkil etmektedir. Çalışma; TR81 Bölgesi İllerindeki üniversitelerde çalışan akademisyenlerin işe gömülmüşlük ve işe adanmışlık tutumlarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin araştırılmasına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, nicel veri toplama aracı olarak yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler, SPSS istatistik programı ve Yapısal Eşitlik Modellemesi kapsamında Jamovi istatistik programı kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonucunda; işe gömülmüşlük ve işe adanmışlık tutumlarının örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada ayrıca işe gömülmüşlük, işe adanmışlık ve örgütsel bağlılık ile demografik değişkenler arasında anlamlı fark olup olmadığı da tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda işe gömülmüşlük, işe adanmışlık, örgütsel bağlılık ile demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem ve görev yapılan üniversitede geçirilen süre arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamışken; eğitim durumu, çalışılan birim, akademik unvan ve görev yapılan üniversite değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Gelecekteki araştırmacılar hem devlet hem de özel üniversitelerde farklı çalışmalar yapabilir ve sonuçların birbirleri ile karşılaştırılması önerilebilir. Ayrıca farklı sektör ve farklı kültürlerde daha geniş örneklem seçme yoluna gidilebilir. Yapılacak olan çalışmalar ile literatürün zenginleşmesine katkı sağlanabilir.

The information society has played an intermediary role in many organizations undertaking important tasks depending on the developments that have occurred with the effect of globalization. One of the organizations that undertake the most important of these tasks is universities. Universities fulfill basic tasks such as the production, use and distribution of information; they are expressed as a set of values that increase the level of knowledge of the society and ensure that a bright path is drawn. Therefore; the commitment of academicians, who are considered as the subjects and important building blocks of universities, to the organization they are in is also of great importance. The study was conducted to investigate the effect of job embeddedness and work engagement attitudes of academicians working in universities in the TR81 Region Provinces on organizational commitment. In the study, face-to-face survey method was used as the quantitative data collection tool. The collected data was tested using SPSS statistics program and Jamovi statistics program within the scope of Structural Equation Modeling. As a result of the analysis; it was revealed that job embeddedness and work engagement attitudes have a significant effect on organizational commitment. In the study, it was also determined whether there was a significant difference between job embeddedness, work engagement, organizational commitment and demographic variables. As a result of the research, no statistically significant difference was found between job embeddedness, work engagement, organizational commitment and demographic variables such as gender, age, marital status, seniority and time spent at the current university; however, a statistically significant difference was found between variables such as education status, unit worked, academic title and current university. Future researchers can conduct different studies in both state and private universities and it can be suggested that the results be compared with each other. In addition, a wider sample selection can be made in different sectors and different cultures. The studies to be conducted can contribute to the enrichment of the literature.
The effect of job embeddedness and work engagement attitudes on organizational commitment: Academic staff
Keywords: İşletme; Business Administration