KAZAK EDEBİYATI'NDAN İLK BAZI HİKÂYE VE YAZARLARI, ESERLERİN İÇERİĞİ HAKKINDA BİLGİLER VE ESERLERİN AKTARIMI - Penah, Naz; Penah, Naz (Bartın Üniversitesi, 2015)
Bu çalışmamızda, Kazak edebiyatının temellerini atan meşhur pedagog, eğitimci, yazar, etnograf, folklorcu, şair, nesir yazarı ve toplum bilimcisi Ibıray (İbrahim) Altınsarin'in, “Kıpşak Seyitkul” (Kısa Hikâye, 1879) eseri ile şair, yazar, dramaturg Ufa'dan gelip Kazak halkı arasında çocuklar için eğitim veren Tatar öğretmeni Menliğalım'ın ailesinde dünyaya gelen ve Kazak halkının gelenek – görenekleriyle büyüyen, Èkiram Ğalımov'un (1892-1913), “Beyşara Kız” (Küçük Hikâye, 1912) adlı eseri temel alınmıştır.Çalışmamızın daha iyi anlaşılması amacıyla, yazarların biyografisi ile eserleri hakkında kısa bir bilgiler ve dönemin sosyal, siyasî ve kültürel konularını yansıtmakta başarılı olan “Kıpşak Seyitkul” ile “Beyşara Kız” adlı hikâyelerin aktarımı verilmiştir.

Bu çalışmamızda, Kazak edebiyatının temellerini atan meşhur pedagog, eğitimci, yazar, etnograf, folklorcu, şair, nesir yazarı ve toplum bilimcisi Ibıray (İbrahim) Altınsarin'in, “Kıpşak Seyitkul” (Kısa Hikâye, 1879) eseri ile şair, yazar, dramaturg Ufa'dan gelip Kazak halkı arasında çocuklar için eğitim veren Tatar öğretmeni Menliğalım'ın ailesinde dünyaya gelen ve Kazak halkının gelenek – görenekleriyle büyüyen, Èkiram Ğalımov'un (1892-1913), “Beyşara Kız” (Küçük Hikâye, 1912) adlı eseri temel alınmıştır.Çalışmamızın daha iyi anlaşılması amacıyla, yazarların biyografisi ile eserleri hakkında kısa bir bilgiler ve dönemin sosyal, siyasî ve kültürel konularını yansıtmakta başarılı olan “Kıpşak Seyitkul” ile “Beyşara Kız” adlı hikâyelerin aktarımı verilmiştir.
EARLY KAZAKH LITERATURE AND SOME STORIES AND CONTENT ABOUT FAMOUS WRITERS AND THEIR WORK