İlköğretim öğrencilerinin sınıf ve cinsiyete göre sınav kaygı düzeylerinin belirlenmesi - Genç, Murat (My University, 2013)
Sınav kaygısı, okul ve sınavlardaki başarıyı etkileyen bir durumdur. Eğitim öğretim hayatlarının ilk yıllarında sınav ile tanışan öğrenciler hayatlarının devamında da sürekli sınavla karşı karşıya kalmaktadırlar. İlköğretim öğrencileri, arkadaşlarıyla birlikte paylaşımda bulunması gerektiği dönemlerde geleceğe yönelik hedeflerini gerçekleştirmek için onlarla rekabet ortamına girerler. Bu çalışmanın amacı liselere giriş sınavlarına hazırlanan ilköğretim öğrencilerinin sınav kaygı düzeylerinin cinsiyet ve sınıflara göre gösterdiği farklılığı belirlemektir. Çalışma, Edirne ili Keşan ilçesinde öğrenim gören 55 6. sınıf, 49 7. sınıf ve 61 8. sınıf olmak üzere toplam 165 ilköğretim öğrencisine uygulanmıştır. Öğrencilere aynı dönemde Sınav Kaygısı Ölçeği uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, sınav kaygı puanlarında sınıflar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin sınav kaygısı üst sınıflara çıkıldıkça artmaktadır. Cinsiyet açısından ise sınav kaygısı açısından farklılık bulunmamıştır.
Keywords: İktisat