Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel spora yönelik iyi oluş ve akademik aidiyet arasındaki ilişki - Özden, Eslem (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025)
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel spor iyi oluş ve akademik aidiyetini çeşitli demografik değişkenlere göre incelemek ve değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmektir. Araştırma grubunun evrenini, 2023-2024 akademik yarıyılında Bartın Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 874 öğrenciden kolayda örneklem yöntemine göre seçilen 509 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Rekreasyonel Spor İyi Oluş Ölçeği (RSİOÖ)" ve "Akademik Aidiyet Ölçeği (AAÖ)" kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-Testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularının, yaş ve haftalık rekreatif etkinliğe katılma değişkeni korelasyon testi sonuçlarına göre RSİOÖ ve AAÖ alt boyutlarında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkeni t-Testi sonuçlarına göre AAÖ "Derse Katılım, Kütüphane ve Kaynak Erişimi" alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilirken diğer alt boyutları ile RSİOÖ ve alt boyutları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Katılımcıların bölüm, serbest zaman yeterliliği ve aile gelir hissiyatı değişkeninin ANOVA testi sonuçlarına göre RSİOÖ ve AAÖ alt boyutları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. RSİOÖ ve AAÖ arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılan korelasyon analizine göre alt boyutların tamamı birbirleriyle düşük, orta düzeyde ve pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak rekreasyonel spor etkinliklerine katılımın bireylerin psikolojik, sosyal ve fiziksel iyi oluş düzeylerini artırarak akademik aidiyet duygusunu güçlendirdiği söylenebilir. Üniversite öğrencilerin serbest zamanlarını yapılandırılmış rekreasyonel faaliyetlerle değerlendirmeleri, akademik ortamla daha güçlü bir bağ kurmalarına, kurumsal kimlikle özdeşleşmelerine ve eğitim süreçlerine daha aktif katılım sağlamalarına katkıda bulunabilir. Anahtar Kelimeler: Akademik aidiyet, rekreasyonel spor iyi oluş, üniversite öğrencileri.

The aim of this study is to examine university students' recreational sports well-being and academic belonging in relation to various demographic variables and to test the relationships among these variables. The population of the research group consists of 874 students enrolled in the Faculty of Sport Sciences at Bartın University during the 2023-2024 academic semester. A sample of 509 students was selected using the convenience sampling method. In the study, the relational survey model, one of the general survey models, was employed. In the study, the "Recreational Sports Well-Being Scale (RSWBS)" and the "Academic Belonging Scale (ABS)" were used as data collection instruments. In the analysis of the data, an independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were utilized. The findings of the study indicate significant relationships in certain sub-dimensions of the RSWBS and ABS based on the correlation test results for the variables of age and weekly participation in recreational activities. According to the t-test results for the gender variable of the participants, a significant difference was found in the "Class Participation, Library and Resource Access" sub-dimension of the ABS, while no significant differences were detected in the other sub-dimensions of the ABS or in the RSWBS and its sub-dimensions. According to the ANOVA test results for the participants' department, leisure-time competence, and perceived family income variables, no significant differences were found among the sub-dimensions of the RSWBS and ABS. According to the correlation analysis conducted to determine the relationship between the RSWBS and ABS, all sub-dimensions were found to have low to moderate positive correlations with each other. In conclusion, it can be stated that participation in recreational sports activities enhances individuals' psychological, social, and physical well-being, thereby strengthening their sense of academic belonging. Engaging in structured recreational activities during their leisure time may contribute to university students establishing a stronger connection with the academic environment, identifying with institutional identity, and participating more actively in the educational process. Key Words: Academic belonging, recreational sport well-being, university students.
The relationship between recreational sport well-being and academic belonging among university students
Keywords: Akademik aidiyet; Rekreasyonel spor iyi oluş; Üniversite öğrencileri; Academic belonging; Recreational sport well-being; University students