Bartın ili av ve yaban hayatı potansiyeli ve avcı profilinin belirlenmesi - Keleş, Gökçe Ali (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2014)
Bu çalışma kara avcılarının profilini oluşturan temel unsurlardan avcılık eğitimleri, avcıların avladığı ve avlamayı tercih ettiği av ve yaban hayvanları, avlak tipleri ve avcılık denetimleri gibi konuları içermektedir. Bu amaçla Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Bartın ilindeki avcılar ile örneklemeler yapılmıştır. Bu kapsamda 260 avcı ile görüşülerek anket yolu ile veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilmiş, araştırma sonuçları istatistiksel değerler halinde sunulmuştur. Anket yapılan avcılarda avcılık belgesi ya da diğer yasal izinlerin olması gibi herhangi özel bir kritere sahip olma özelliği aranmamıştır. Ankete katılan avcıların %26'sının 25-36 yaş grubunda bulunduğu ve %59'unun 1-12 yıl arasında eğitim aldığı belirlenmiştir. Bu avcıların %24'ünü öğrenciler, %18'ini memurlar ve işçiler oluşturmaktadır. Avcıların %43'ünün aylık geliri ortalama asgari ücret seviyesindedir. Tüm avcıler içinde avcılık belgesine sahip olanların oranı ise %61'dir. Avcıların %71'i 11-30 yıl arasında avcılık deneyimi olan avcılar olup, %25'i avcı ailelerden gelen bireylerdir. Avcıların avlanma nedenlerinin başında doğa sevgisi ve zevk için avlanma gelmektedir. Avcıların %38'i kuşları avlarken %36'sı memeli yaban hayvanlarını avlamayı tercih etmektedirler. Avlanılan alanlara bakıldığında %62 oranında ormanlık alanların tercih edildiği görülmektedir. Avcıların %35'i haftada üç defa ava gitmektedir. Avcıların %50'si usulsüz avlananları gördüklerinde bu kişileri ikaz edeceğini ifade etmiştir. Avlanmanın yasak olduğu alanları bildiğini söyleyen avcıların oranı %92'dir. Avcılık hayatları boyunca avcıların %45'i hiç av denetimine rastlamamıştır. Avcıların %45'i avcılık denetimlerini Orman Bakanlığı birimleri tarafından yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Yapılan anketler sonucunda avcılar avcılıktaki temel sorunları; eğitimsizlik, kaçak avcılığın fazla olması ve denetimlerin neredeyse hiç yapılmaması olarak belirtmişlerdir. Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği personeli ile avcılar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, avcıların eğitimi, bilinçli avlanma, avcılıkla ilgili yasaların güncellenmesi ve tavizsiz olarak uygulanması sonucunda av ve yaban hayatının devamlılığının mümkün olabileceği avcılar ile yapılan bu anket çalışması sonucunda ortaya çıkan en önemli sonuç olmuştur.

In this work the land hunter profile of the basic elements of the education hunting, hunters, perhaps, and prefer to hunt in the hunting and wild animals, type of hunting and hunting controls. For this purpose, the Western black sea region in the role of the samples with hunters. In this context, 260 hunter discussed with the survey data were collected through. The findings of the evaluation of research results is presented in the case. A survey of the hunters in hunting meet any particular criteria, such as the ownership of hunting licence is not required. Participating in the survey, hunters and 26% of the age group of 25 to 36, and where 59% of 1 to 12-year education has been identified. This hunters 24% of students, and 18% of civil servants and workers. Hunter 43% of the average monthly income in the level of the minimum wage. All interviewers for those who have hunting 61%. Hunters 71% 11-30 years between hunters hunting experience is 25% of the hunter from families with individuals. Hunters hunting caused by the beginning of a love of nature and to enjoy hunting. Hunters and 38% of the birds of prey, while 36% of mammal hunting for wild animals prefer. Done, when we look at areas in 62% of theforested areas are preferred. Hunters 35% three times a week to go on the hunt. Hunters, 50% of the illegal cases of hunting in seeing this warning people that will be expressed. Hunting is forbidden on the area known as the hunter said, the rate of 92%. Hunting, throughout the life of hunters, with 45% no hunt controls have been attested. Hunters, with 45% of hunting control of the ministry of forestry, the units should be done by as he did. The survey of the hunting of the basic education problems caused by due to the illegal hunting of the controls, and made almost no non-originated, are stated in the form. National Parks, game and Wildlife, personnel and technical staff with enhanced communication between hunters, hunters education, conscious of hunting, the age and the updating of the uncompromising implementation of the continuity of wildlife and hunting the hunters would be able to with the result of this survey is the most important data.
Bartin,the potential of hunting and wildlife and determining the profile of hunter
Keywords: Ormancılık ve Orman Mühendisliği; Forestry and Forest Engineering