Şimşir güvesi Cydalima perspectalis'in Bartın yöresinde zararı ve biyolojisi - Sümbül, Öznur Akyüz (Bartın Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada Bartın yöresinde doğal şimşir alanlarında ve kentin farklı yerlerinde bulunan şimşirlerde zarar yapan Cydalima perspectalis (Walker, 1859) (Şimşir güvesi)'in biyolojisi ve zararı araştırılmıştır. Zararlının ilk 2011 yılındaki tespitinden sonra 2016 yıllarında görülmeye başladığı Bartın yöresinde de şimşir alanlarına verdiği zararın oldukça yoğun olduğu ve özellikle de doğal ortamdaki şimşirleri kuruttuğu gözlenmiştir. Zararlı larva formunda şimşirlerin yapraklarını yemek suretiyle zarar yapmakta estetik açıdan görünümü bozmakla beraber kambiyum tabakasında zarar yapmadığı durumlarda ağaçların kurumadığı görülmüştür. Zararlının biyolojik dönemleri doğal ortamında ve laboratuar koşullarında takip edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla laboratuvara getirilen larvalar beslenme kaplarına alınarak takip edilmiştir. Zararlının Bartın yöresinde 3 generasyona sahip olduğu tespit edilmiştir.

In this study, the biology and damage of Cydalima perspectalis (Walker, 1859) (Box tree moth), which causes damage to natural boxwood areas in the Bartın region and to boxwood in different parts of the city, were investigated. After the pest was first detected in 2011, it was observed that the damage to the boxwood fields in the Bartın region, where it started to appear in 2016, is quite intense and especially dries the boxwoods in the natural environment. In the form of harmful larvae, it causes damage by eating the leaves of the boxwood, spoiling the aesthetic appearance. The biological periods of the pest were tried to be followed in its natural environment and laboratory conditions. For this purpose, the larvae brought to the laboratory were taken into feeding containers and followed. It has been determined that the pest has 3 generations in the Bartın region.
Damage and biology of box tree moth Cydalima perspectalis in Bartin
Keywords: Bartın; Cydalima perspectalis; Şimşir güvesi; Biyoloji; Cydalima perspectalis; Box tree moth; Biology