CONTRIBUTION TO Pinus brutia Ten.'s NATURAL SPREADING IN WESTERN BLACK SEA REGION - Sarıbaş, Metin; Ekici, Burçin (Bartın Üniversitesi, 2004)
The most extensive spreading of Pinus brutia is found in Turkey. Scattered natural Pinus brutia stands are found especially coastal regions of Mediterneaen , Aegean and Marmara region of Turkey. The aim of this study is to make contributions to the spreading of Pinus brutia in Western Black Sea region. According to the results, 237 ha of natural Pinus brutia forest was found in Bartın forest directorate and 4575 ha in Karabük and 140 ha in Devrek and Dirgine directorates. Similar studies will be carried out in other forest ecosystems in Western Black Sea region.

Kızılçam dünyada en geniş yayılışını Türkiye'de yapmaktadır. Türkiye'de başta Akdeniz, Ege ve Marmara sahil ve sahil ardı bölgelerde ve ek olarak Karadeniz bölgesi'nde de yer yer doğal Kızılçam topluluklarına rastlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Kızılçamın Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki doğal yayılışına katkı sağlamaktır. Bu çalışma sonucunda Bartın Orman İşletmesi'nde 237ha, Karabük Orman İşletmesi'nde 4575ha, Devrek Orman İşletmesi'nde8, Dirgine Orman İşletmesi'nde 140ha Kızılçam doğal ormanı saptanmıştır. Kızılçamın Batı Karadeniz bölgesi'ndeki diğer orman ekosistemleri içerisindeki yayılış alanlarının da saptanmasına çalışılmalıdır.
KIZILÇAMIN (Pinus brutia Ten.) BATI KARADENİZ BÖLGESİ'NDEKİ DOĞAL YAYILIŞINA KATKI