ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AKILLI TELEFON KULLANIMLARI VE BAĞIMLILIK DÜZEYLERİYLE İLGİLİ BİR İNCELEME - Durak, Hatice Yıldız; Seferoğlu, Süleyman Sadi (My University, 2018)
Buçalışmanınamacıortaokul5.ve6.sınıföğrencilerininakıllıtelefonkullanımdurumlarınıvebağımlılıkdüzeylerinitespitetmekvebağımlılıkdüzeylerineilişkilidemografikdeğişkenleriortayaçıkarmaktır.2015-2016eğitim-öğretimyılıbahardöneminde5.ve6.sınıftaokuyan156öğrenciylegerçekleştirilenbuçalışmadaveriler“KişiselBilgiFormu”ve“AkıllıTelefonBağımlılıkÖlçeği(ATBÖ)”aracılığıylatoplanmıştır.Çalışmadataramamodelikullanılmıştır.Çalışmayakatılanöğrencilerinyaklaşıkyarısıhergünyaklaşık1saattenazakıllıtelefonkullanmaktaveüçtebiriiseakıllıtelefonu2-3saattebirkontroletmektedir.Öğrencilerinakıllıtelefondayaptıklarıişlemlerebakıldığındaensıkyapılanişlemin“oyunoynama”olduğugörülmektedir.Akıllıtelefonbağımlılıkölçeğindeneldeedilenpuanlaragöreöğrencilerinyarıdanfazlası“BağımlılıkGösterenler”grubundayeralmaktadır.Akıllıtelefonbağımlılığıölçeğiiçin“cinsiyet,İnternetkullanımsüresi,günlükakıllıtelefonkullanımsüresi,akıllıtelefonukontroletmesıklığı,akıllıtelefonlasosyalmedyaortamlarınaerişim/kontroletmesıklığı”gruplarınailişkinanlamlıbirfarkbulunmuştur.Diskriminantfonksiyonununtoplamdoğrusınıflandırmaolasılığıyüzdesi%63,7’dir.Araştırmasonucunda“akıllıtelefonlasosyalmedyaortamlarınaerişim/kontroletmesıklığı”değişkenininbağımlılıkgösterenvegöstermeyenöğrencilerieniyisınıflandırandeğişkenolduğusaptanmıştır.Buçalışmanınentemelsonucukadınveerkeköğrencilerinakıllıtelefonbağımlılıkdüzeylerindebelirginbirfarkolduğuşeklindedir.Bubağlamdabufarkınnedenlerininincelenmesivediğerülkelerdebukonuüzerineyapılanaraştırmalarlaeldeedilensonuçlarınkarşılaştırılmasıönerilebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Davranış Bilimleri