KOŞULLU DEĞER BELİRLEME ARAŞTIRMALARINDA YANILGI KAYNAKLARI - Kaya, Güven (Bartın Üniversitesi, 2011)
Türkiye'de koşullu değer belirleme yöntemi ile çevresel değer belirleme araştırmaları son yıllarda artmıştır. Bununla birlikte çevresel değer belirleme literatüründe koşullu değer tahminlerinin geçerliliği ve güvenilirliğini olumsuz etkileyen çok sayıda yanılgı kaynağı tanımlanmıştır. Bu makalede nedenleri, varlıklarına yönelik veya karşıt kanıtlar, kontrol testleri, sakınmak için alınması gereken tedbirler gibi çeşitli açılardan bu yanılgı kaynakları ayrıntılı olarak açıklanmış ve irdelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de mevcut koşullu değer belirleme araştırmalarında konuya duyarlılık gözden geçirilmiş, araştırma ihtiyacı değerlendirilmiştir.

In Turkey environmental valuation studies using contingent valuation method have been increased in recent years. However, many bias resources affecting negatively reliability and validity of the contingent value estimates were defined and discussed in the environmental valuation literature. In this study bias resources faced within contingent valuation studies were explained and discussed with regard to real reasons, favorable and contrary evidences, control tests of biases. Sensitivity for bias resources in all Turkish contingent valuation studies was also investigated and related research needs were revived.
BIAS RESOURCES IN CONTINGENT VALUATION STUDIES