The Cluster of urban agriculture: case of Bartın-Turkey - Açıköz, Sebahat (My University, 2009)
Gelecekte kentsel tarım (KT), kentlerde önemli bir mekânsal yer işgal edecek ve insanların uğraşı alanları içinde yer alarak önemli bir rol oynayacaktır. Bu araştırmada, Küme Büyüme Teorisi’ne göre Bartın’daki KT aktivitelerinin bir küme olarak organize edilip edilemeyeceği arastırılmış; daha sonra TR-26 Bartın Bölgesel Kalkınma Projesi’nin bir parçası olarak KT’ın küme özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, Bartın Kenti’ndeki KT’ın çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri tartışılmıştır. Buna göre “KT’ın Bartın’da küme özelliği taşıdığı ve gelecekte büyüme potansiyeline sahip olduğu” saptanmıştır. Ancak, kümenin gelecekteki gelişimi için, güçlü yönlerinin geliştirilmesine gereksinim duyulmaktadır. Pek çok sorun bulunmakla beraber, temel sorun paydaşlar arasında zayıf eşgüdüm ve işbirliği olarak ifade edilebilir. Bu nedenle, özel bir KT piyasasının organizasyonunu (üniversiteler ile birlikte kamu ve özel sektör ortaklığı) geliştirmek için, özellikle Bartın’daki KT kümesinin durumunu iyileştirmek amacıyla, paydaşlar arasında daha iyi bir eşgüdüm oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Bartın’daki KT kümesinin gelişimi için kent seviyesinde “Bartın Kent Girişimi” için bir KT aktiviteleri modeli önerilmiştir.
Keywords: Bahçe Bitkileri; Kentsel Çalışmalar; Türkiye; Bartın; kümeleme analizi; kentsel planlama; kentsel tarım; alan kullanım planlaması; şehir içi topraklar